Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POZIV GAJDAŠIMA

U Svrljigu se, 5. septembra 2009.g. održava četvrti po redu Sabor gajdaša. Organizator, Kulturni centar Svrljig, poziva sve zainteresovane gajdaše da se jave, kako bi, eventualno učestvovali na ovoj takmičarskoj manifestaciji. Pokrovitelji manifestacije su Republika Srbija – Ministarstvo kulture i Opština Svrljig.

Sabor se organizuje u saradnji sa odgovarajućim naučnim i kulturnim institucijama: Muzikološkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, Etno-kulturološkom Radionicom Svrljig, Srpskim etnomuzikološkim društvom (SED), Savezom amatera Srbije, Radio-Beogradom i dr.
Sabor gajdaša u Svrljigu je smotra narodnog stvaralaštva i izvođačkih dostignuća gajdaša – solista.
Sabor je takmičarskog karaktera.

Osnovni ciljevi:

– otrgnuti od zaborava ovaj stari muzički instrument;
– oživeti i sačuvati izvorni melos;
– prezentovati još uvek nezabeležene narodne pesme i kola;
– raditi na podsticanju mladih gajdaša;
– vrednovati izvođače – gajdaše i prigodnim nagradama ih stimulisati za očuvanje ovog vida narodnog stvaralaštva.

Propozicije:

Na Saboru svaki učesnik izvodi dva izvorna kola i jednu instrumentalnu verziju izvorne narodne pesme iz kraja odakle dolazi.

Takmičar svake godine nastupa sa bar jednom numerom izmenjenom u odnosu na svoj program sa prethodnog Sabora.

Nastup svakog takmičara se ograničava na najviše osam minuta, za sve tri predviđene numere.
Svaki učesnik Sabora obavezno nastupa u nošnji kraja iz koga dolazi, učestvuje u defileu i javlja se po satnici koju odredi organizator.

Organizacioni uslovi Sabora:

Da bi učestvovao na Saboru svaki kandidat dužan je da podnese prijavu organizatoru Sabora.
Organizator zadržava pravo na određivanje broja učesnika Sabora. Organizator se obavezuje da blagovremeno obavesti učesnike o svim eventualnim promenama od dobijanja poziva do momenta održavanja Sabora. Putne troškove učesnika – takmičara, troškove ishrane i smeštaja snosi organizator.
Organizacioni odbor imenuje Programsku komisiju, koja sačinjava program Sabora.
Organizacioni odbor, takođe imenuje žiri od tri člana, koga čine etnomuzikolozi. Redosled nastupa učesnika utvrđuje se na dan takmičenja. Programska komisija može da pozove na Sabor kao goste kulturno umetnička društva i druge izvođače tradicionalne narodne muzike.

Pobednik Sabora dobija kao nagradu svrljiške gajde, finansijku nagradu i priznanje, za osvojeno drugo i treće mesto dodeljuju se priznanja i finansijske nagrade, a ostalim takmičarima uručuju se zahvalnice.

Izvor: Svrljig.info Dragi Petković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *