Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA ŠEJKI U ČAST

Dela Leonida Šejke, intrigantnog umetnika i teoretičara umetnosti, jednog od osnivača Medijale, izložena su u Galeriji „Haos“. Izložba je priređena povodom osamdesete godine od Šejkinog rođenja.

Povodom 80 godina od rođenja Leonida Šejke, intrigantnog umetnika i teoretičara umetnosti, rodonačelnika Medijale, Galerija „Haos“ priređuje omaž izložbom crteža pozajmljenih iz 30 privatnih kolekcija i dva muzeja – Istorijskog muzeja Srbije i Muzeja savremene umetnosti.

U likovnom svetu Leonid Šejka uporno je tragao za neotkrivenim, višim smislom, za večnim zakonitostima dobre slike. Na reprezentativnoj izložbi crteža u Galeriji „Haos“ izloženo je 90 dela nastalih tokom dve decenije.

Autorka izložbe Borka Božović ističe da su kolekcionari rado ustupali dela za izložbu.

„Na crtežima, Šejka je vredno beležio svoja razmišljanja, svoje planove i ostvarenja“, kaže Borka Božović.

Istoričarka umetnosti Irina Subotić kaže da je Šejka insistirao na celovitosti slikarstva kao umetnosti koja je put odgonetanja tajni sveta.

„Snevao je integralnu sliku – ideal lepote i reda. U suštini njegovih interesovanja jeste bunt protiv opredmećivanja sveta uslovljenog besmislenim nagomilavanjem predmeta, bunt pr otiv konzumerizma i komercijalizacije savremene civilizacije“, kaže Subotićeva.

Izvor: RTS Pripremila Maja Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *