Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUSTURICA: PLAKAO SAM UZ SCENE SA OTVARANJA OLIMPIJADE

MOKRA GORA Na upravo završenom 2. međunarodnom filmskom festivalu Kustendorf kao poslednji prateći program prikazan je skraćeni snimak otvaranja Olimpijade 2008. u Pekingu.

Direktor festivala i selektor programa Emir Kusturica izjavio je: „Moje srce nije baš mekano, međutim plakao sam uz ovaj rad kineskog reditelja Žanga Jimoua“.

„Bio sam dirnut i uzbuđen. Uveren sam da je to ključno umetničko delo koje obeležava početak 21. veka“, rekao je Kusturica.

Pravi utisak samo sa velikog platna

Obraćajući se mnogobrojnoj publici u sali bioskopa u Drvengradu, on je rekao da je odabrao taj snimak zato što je reč o senzacionalnom umetničkom događaju i zato što želi da ga prikaže na velikom ekranu.

Kusturica je dodao da je takav fantastičan i snažan utisak na njega ostavio pozorišni reditelj Bob Vilson sedamdesetih godina 20. veka.

„U vreme studija gledao sam njegove eksperimentalne predstave van narativne strukture. Bio sam opčinjen“, kazao je on.

„Forma u značajnojmeri određuje estetiku dela. Priznajem televiziji moć da prenese informaciju, ali pravi emocionalni utisak može da stigne samo sa velikog platna“, naglasio je Kusturica.

Promena percepcije u pozitivnom pravcu

Napominjući da još ne znamo kako će se razvijati film u narednih deset, a kamoli 50 godina, ukazao je da je umetnost pokretnih slika prisutna u sve većem broju medija, ali uglavnom na sve manjem formatu, na internetu, odnosno na ekranima kompjutera, pa čak i na mobilnim telefonima.

Kusturica je naglasio da veliki ekran menja, u pozitivnom pravcu, percepciju lepote i emocije.

„Mislim da će pozicija filma u budućnosti biti poput opere. U velikim gradovima postojaće dve do tri scene za prikazivanje filma na velikom platnu, što će biti estetska privilegija“, zaključio je Kusturica.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *