Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DA VINČIJEV KOD U OKU MONA LIZE?!

Istoričari umetnosti otkrili da se u očima čuvenog portreta krije misteriozna poruka, ispisana sićušnim brojevima i slovima koju sada pokušavaju da dešifruju

LONDON – Enigmatični osmeh Mona Lize, čuvenog portreta Leonarda da Vinčija, već vekovima opčinjava istoričare umetnosti, ali tajna ove slike krije se zapravo u njenim očima, tvrde stručnjaci.

Metodom uvećavanja, oni su, naime, otkrili da se u Đonkondinim očima krije misteriozna poruka, ispisana sićušnim brojevima i slovima koju sada nastoje da dešifruju, prenosi BBC.

Istoričar umetnosti Silvano Vinčenti navodi da se u desnom oku nalaze slova L i V koja upućuju na inicijale slavnog renesansnog majstora.

– U levom oku se takođe kriju simboli. Teško ih je razlučiti, ali se najverovatnije radi o slovima C, E i B.

Ovi simboli nisu vidljivi golim okom, ali se jasno razaznaju ispod lupe – kazao je on, piše londonski Telegraf.

– Znamo da je Da Vinči koristio simbole i gotovo smo sigurni da se radi o poruci – dodao je on.
Stručnjaci su našli i broj 72, moguće slovo L i broj 2 naslikane u mostu u pozadini čuvenog portreta koji je nastao pre 500 godina, a sada se čuva u pariskom Luvru.

Stručnjaci Italijanskog nacionalnog komiteta za kulturno nasleđe proučili su portret podstaknuti knjigom, pronađenoj u starinarnici, čiji autor tvrdi da se u Mona Lizinim očima kriju simboli.

Uskoro bi mogla da bude rešena još jedna enigma vezana za ovu sliku. Stručnjaci italijanskog nacionalnog komiteta za kulturno nasleđe traže dozvolu da ekshumiraju Da Vinčijeve posmrtne ostatke kako bi analizom njegove lobanje pokušali da ustanove da li je Mona Liza zapravo umetnikov autoportret, što je jedna od mnogobrojnih teorija u pogledu identiteta osobe na slici.

Pojedini istoričari navode da je Da Vinči bio homoseksualac i da ga je ljubav prema zagonetkama podstakla da se predstavi kao žena.

Izvor:Glas javnosti

One Response

  1. Zar je moguće da do sada nisu pregledali lupama i drugim pomagalima to čuveno platno i da do sada nisu uočili ta slovca, to me čudi. A ja sam mislila d a je to istraženo područje. Uopšte ne razaznajem u čemu je poenta navoda d a je „bio homoseksualac“…Kakve to veze ima sa Da Vinčijevom naklonošću prema zagonetkama?Ako neko zna, neka me poduči. A ovako sročenu vest od reči do reči preneli su svi mediji. To je dodao neki novinar (poštujem tu profesiju, ali ponekad, pokoji, umeju da budu glupi do besvesti), sve u želji da vest „proširi“ pikantnim detaljima…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *