Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„PAIDEA“ U 2011. SLAVI DVE DECENIJE

Paulo Koeljo (Foto: Beta)

Za izdavačku kuću „Paidea“ 2011. godina protechi će u znaku jubileja -20 godina od osnivanja ( 31. oktobar 1991), saopštio je osnivač i vlasnik Petar Živadinović.

On je najavio da će dve decenije rada obeležiti radno, objavljivanjem niza novih izdanja i nizom aktivnosti jer, uprkos izuzetno teškim uslovima poslovanja, ova izdavačka kuća posluje pozitivno iako je knjižarska mreža sa kojom je poslovala (IPS) bankrotirala i ostala joj je dužna.

Živadinović je kazao da će jubilej proteći u znaku slogana „Nije kao drugi“ jer to mu je bilo geslo od samog početka rada u izdavaštvu – da se ne povodi za tuđim primerima.

Dok većina izdavača ne želi da ulaže u štampanje poezije jer to je neproifitabilno, „Paideia“ je objavila 30 pesničkih knjiga prevedene poezije za proteklih 20 godina u koje se ubraja i prvo srpsko izdanje monumentalnog speva Viktora Igoa „Bog“ za koje je prevodilac Nikola Bertolinu upravo ove godine osvojio njaveće prevodilačko priznanje.

Živadinović je sasvim opravdano ponosan na činjenicu da su prevodioci koji su radili za njega u istom preiodu dobili 15 nagrada „Miloš Đurić“ što se smatra krunom prevodilačkog uspeha.

Uz ovu nagradu, prevodi koje je objavila „Paidea“ okitili su se brojnim drugim prevodilačkim priznanjima koja se dodeljuju za prevode sa određenih jezika (francuski, portugalski, ruski).

On je skrenuo pažnju na još jedan značajan izuzetak u odnosu na druge izdavače – da „Paideia“ uvek saopštava (i na to plaća odredjene dažbine) svoje tiraže, kao i to da nikada ne izbegava da plati PDV.

Ovom prilikom, Živadinović je saopštio da očekuje, tokom januara, da će biti prodat 150.000. primerak „Alhemičara“ Paula Koelja, koji se pojavio pre 15 godina i sada je u prodaji 26 izdanje.

To je, inače, najviše piraterisana knjiga na teritoriji bivše Jugoslavije i Živadinović tvrdi da je, prodato najmanje duplo više piratskih primeraka u odnosu na legalna izdanja.

„Paideia“ je za razliku od drugih izdavača nastojala da objavi sabrana ili barem izabrana dela mnogih velikih pisaca kao što su Sartr, Pirandelo, Aristotel, Leontijev, NIna Berberova, Gajto Gazdanov, a za jubilernu godinu je priporemila prve tri-četir knjige od ukupno devet američkog živog klasika Filipa Rota koji se pominje kao jedan od favorita za neku narednu Nobelovu nagradu.

Ova izdavačka kuća je započela sa objavljivanjem knjiga Džona Kucija, znatno pre nego je osvojio Nobela a sada priprema objavljivanje 14. Kucijevog dela „Letnje doba“.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *