Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČAVIĆ OBORIO OLIMPIJSKI REKORD

Srpski plivački reprezentativac Milorad Čavić osvojio je prvo mesto u kvalifikacijama na 100 metara leptir stilom, u trci u kojoj je oborio olimpijski rekord i pobedio najboljeg plivača sveta Amerikanca Majkla Felpsa.
Izvanredni srpski as isplivao je trku za 50 sekundi i 76 stotinki, trijumfujući u devetoj kvalifikacionoj grupi isped Felpsa, koji je na cilj stigao sa 11 stotih delova sekunde zaostatka (50,87). Kvalifkiakcione trke bile su izuzetno brze, a rezultat bolji od prethodnog Felpsovog olimpijskog rekorda iz Atine danas su nadmašila još četvorica takmičara.

Čavić, koji je plivao u petoj stazi, odmah do trofejnog američkog sportiste, krenuo je od početka snažno i već posle 20 metara je počeo da odmiče rivalima. U trenutku kada je izvršio zaokret na 50 metara Čavić je imao vreme 23.45 i za šest stotih delova sekunde bolji rezultat u odnosu na Amerikanca Jana Krokera, kada je u Montrealu oborio svetski rekord. Poslednjih 50 metara trke Čavić je plivao u istom ritmu, a Felps je prednost našeg reprezentativca uspeo da smanji tek u finišu.
Sjajnom kvalifikacionom trkom Čavić je pokazao da je njegov optimizam i namera da se bori za najsjajnije olimpijsko odličje potpuno utemeljena, a po završetku trke je izjavio da u sebi ima još dosta rezerve . Osetio sam pred kraj da sam se malo opustio. Video sam da je Felps dosta iza mene, gledao sam levo-desno i nikoga nije bilo. Znam da sam dosta grešio tokom trke i znam da ako te greške budem ispravio mogu čak i da oborim svetski rekord.

Postigao sam ovo fantastično vreme, iako sam plivao malo opušteno , kazao je novi olimpijski rekorder. Čavić je nekoliko puta naglasio da nije očekivao da obori olimpijski rekord i da mu je jedini cilj bio da uđe u polufinale. Osećaj je fantastičan, to vreme uošpte nisam očekivao. Plan je bio samo da uđem u polufinale, ali mi je drago što sam uspeo i da oborim olimpijski rekord , istakao je on. Srpski reprezentativac je dodao da izvanredan rezultat u kvalifikacijama neće značiti ništa ukoliko ga ne potvrdi i u sledećim trkama. Ovo su samo kvalifikacije, znam i sam da Felps nije dao sve od sebe. Očekujem mnogo više od njega u polufinalu i verovatno u finalu. Sada je bitno da se večeras oporavim i da se sutra pre podne plasiram u finale , rekao je Čavić. On je zaključio da su trke bile izuzetno brze i da očekuje da se taj trend nastavi i u polufinalu i finalu. Kada sam video da je moj drugar iz Kenije Džejson Danford u sedmoj trci oborio olimpijski rekord malo sam se uplašio, ali znao sam da polufinale ne može da mi izmakne. Bitno mi je bilo samo da uđem u polufinale i to sam uspeo , naveo je Čavić.

Njegov trener Petar Popović takođe smatra da Čavić ima još dosta prostora za bolji rezultat. Znali smo da može mnogo. Dogovor je bio da krene jako i da pliva kako se oseća, a osećao se fenomenalno. Postigao je olimpijski i evropski rekord, ali mislim da ima još dosta prostora i nadam se da će to potvrditi u finalu. Ovom trkom Čavić je pokazao da je jedan od ozbiljnijih kandidata za medalju , rekao je Popović.

U kvalifikacijama na 100 metara leptir nastupio je i juniorski evropski prvak i vicešampion sveta Ivan Lenđer. On je za 88 stotih delova sekunde plivao slabije od ličnog rekorda postavljenog 3. avgusta na juniorskom prvenstvu Evrope u Beogradu, pre 11 dana. Lenđer je, sa vremenom 53.41 bio sedmi u petoj kvalifikacionoj grupi, a u ukupnom plasmanu osvojio je 40. mesto, sa dve sekunde i 65 stotinke slabijim rezultatom od Čavićevog. Plivao sam jako loše. Sezona se odužila i zato je to bilo dosta slabije od mog najboljeg vremena. Umoran sam od tri velika takmičenja u poslednjih mesec dana i plivao sam dosta teško , rekao je Lenđer.

Izvor: RTV Pink vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *