Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČAVIĆ vs FELPS – PLIVAJ, MILORADE, I NE OKREĆI SE, SINE

Eh, Srbijo, šta si dočekala! Da se medalji sa olimpijskih igara nadaš od plivača?

A košarkaši ne mogu ni da primirišu najboljima, a fudbaleri su najsmešniji u istoriji srpskog fudbala, a za rukomet i ne znamo više da li je zvaničan sport u našoj državi, a „umrli“ su i boks, rvanje, džudo…

Naši nekada trofejni sportovi su razlog da se, uglavnom, sramotimo kad njihovi predstavnici izađu na međunarodnu scenu, ali zato jedno plivanje, za koje u Srbiji niko nije ni čuo do pre dve, tri godine, baš kao i tenis, predstavljaju nadu naše nacije da bar u nečemu možemo da se nosimo sa svetom.
Ovde je tema plivanje jer je ime Milorada Čavića jedno od retkih koje nam predstojećih dana može doneti radost sa OI iz Pekinga. Čavić danas, u 13.54, pliva u kvalifikacijama na 100 metara delfin, disciplini u kojoj od njega Srbija očekuje medalju. Naš as, ni manje ni više, pliva u devetoj kvalifikacionoj grupi sa najboljim plivačem u istoriji plivanja i najboljim olimpijcem u istoriji olimpizma – Amerikancem Majklom Felpsom.
Felps ima najbolje vreme na 100 metara delfin ove sezone, Čavić ima četvrti rezultat u 2008. Ali, svi smo, uključujući Milorada, veliki optimisti i pre polufinala i pre finala, pre svega zbog sjajnog rezultata i rekorda koji je Srbin postavio na 100 metara kraul.

– Već sam istakao da je rezultat iz te trke, osim što je i mene samog prijatno iznenadio, sjajan znak za 100 metara delfin. Ako sam u disciplini koja nije moja plivao tako dobro, onda verujem da mogu da pružim mnogo u „mojoj stotki“ – izjavio je Čavić.

Čavićev optimizam dele svi u našoj plivačkoj ekspediciji u Pekingu.

– Milorad mnogo očekuje od ove trke, možda i više nego ostatak tima. Izuzetno je spreman, psihički je stabilan i koncentrisan, pa zato verujem da može mnogo da uradi – rekao je Mladen Kapor, vođa srpskog plivačkog tima na Olimpijskim igrama.

Osim Čavića, u istoj disciplini plivaće i 18-godišnji Ivan Lenđer, naš junior koji je nedavno osvojio titulu prvaka Evrope, a i vicešampion je sveta u ovoj disciplini.
– Takmičarske ciljeve za ovu sezonu sam ispunio i ovde sam da stičem preko potrebno iskustvo. Pokušaću da isplivam lični rekord, ali su prognoze nezahvalne – istakao je Lenđer.

Da podsetimo, kvalifikacije na 100 metara delfin na programu su danas, polufinala sutra, dok je finale zakazano za subotu 16. avgust.

100 metara delfin stilom
SVETSKI REKORD
Jan Kroker (SAD), 2005.
50,40 sekundi

Izvor: Alo V. Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *