Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA I FILMOVI U ČAST GRČKE UMETNICE MELINE MERKURI

BEOGRAD – Izložba fotografija posvećena velikoj grčkoj umetnici i političarki Melini Merkuri (1920-1994), povodom 90 godina od njenog rođenja, biće otvorena 21. marta u Centru Helenskog fonda za kulturu u Beogradu.

Istovremeno, od 21. do 23. marta, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće priređena retrospektiva filmova u kojima je igrala Merkurijeva.

Izložba „Rođena kao Grkinja“ sastoji se od fotografija koje prate umetnički put Merkurijeve, njenu borbu protiv diktature u Grčkoj (1967-1974), poslanički rad u Skupštini Grčke i njeno zalaganje, kao ministra kulture Grčke za povratak skulptura sa Partenona.

Fotografski materijal izložbe ustupila je Zadužbina Melina Merkuri, a publika će postavku moći da pogleda do 8. aprila.

Na programu u Kinoteci biće filmovi „Mehanički klaviri“ Huana Antonija Bardema iz 1965, „Pobednici“ (1963) Karla Formana, „Jednom k’o nijednom“ Gaja Grina, kao i ostvarenja Žila Dasena – „Fedra“ (1962), „U procepu“ (1959), „Onaj koji mora da umre“ (1957).

Na otvaranju revije filmova biće predstavljena i autobiografija Merkurijeve „Rođena kao Grkinja“ koju je kod nas objavila izdavačka kuća „Plavi jahač“.

Izvor: Glas javnosti /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *