Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REKORDAN BROJ UČESNIKA U VENECIJI

Na 54. Bijenalu umetnosti u Veneciji učestvovaće rekordnih 88 zemalja, saopštili su organizatori. Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti predstavlja projekat „Svetlost i tama simbola“ Dragoljuba Raše Todosijevića.

Rekordnih 88 zemalja učestvovaće na 54. Bijenalu umetnosti u Veneciji, od 4. juna do 27. novembra, saopštili su organizatori.

Centralna izložba Bijenala ILLUMInations biće postavljena u centralnom paviljonu Vrtovi i u Arsenalu, a na njoj će se predstaviti 82 umetnika iz celog sveta, uključujući 32 žene.

Na Bijenalu će prvi put učestvovati umetnici iz Andore, Saudijske Arabije, Bahreina, Bangladeša i Haitija. U Veneciji će boraviti i stvaraoci iz Konga i Indije, koji na tu manifestaciju nisu putovali od 1968, odnosno 1980. godine.

Bijenale umetnosti u Veneciji, ustanovljeno 1895. godine, održava se svake neparne godine, dok su parne godine posvećene Bijenalu arhitekture.

Srbiju će na 54. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji predstavljati projekat „Svetlost i tama simbola“ Dragoljuba Raše Todosijevića.

Todosijević se u projektu bavi uočavanjem i „rasvetljavanjem“ društveno-političkog, ekonomskog i kulturološkog konteksta svog okruženja, naročito pitanjima u vezi sa mitologijom, religijom i moći.

Projekat „Svetlost i tama simbola“ sastoji se od više segmenata, koncipiranih u vidu instalacija.

Postavkom u paviljonu Srbije dominiraće tri instalacije: „Gott liebt die Serbien“, „Skulptura“ i „Klavir sa štapovima“, dok će na zidovima biti postavljeni radovi iz serije „Dnevnik“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *