Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DESET KNJIGA ZA JUBILEJ IVE ANDRIĆA

BEOGRAD – Nobelovac Ivo Andrić preminuo je na današnji dan 1975. godine, ostavivši u beležnici zapis: „Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čoveka strah“. Istovremeno, ove godine se obeležava i 50 godina od kada mu je dodeljena Nobelova nagrada.

Zadužbina Ive Andrića je pripremila 10 tematskih zbirki pripovedaka i iz te kolekcije već su štampane četiri knjige, a do kraja jubilarne 2011. u knjižarama će se pojaviti sve zbirke. „Dereta“ je objavio „Fratarske priče“ i „Priče o gradovima“, dok je „Laguna“ štampala „Beogradske priče“, Priče o osobenjacima i malim ljudima“ i „Sarajevske priče“ i „Priče o moru“, a u pripremi su i „Turske priče“ i „Priče o selu“. Englesko izdanje „Travničke hronike“ („Days of the Consuls“) doživelo je treće izdanje kod „Derete“.

Ove godine se pojavila i prva „zvučna knjiga“ Andrićevih izabranih tekstova u izdanju „Službenog glasnika“. „Čigoja štampa“ je objavio knjigu „Ljubav u kasabi“, dok je Izdavački centar Matice srpske u ediciji „Deset vekova srpske književnosti“ objavio „Na Drini ćuprija“ i „Prokleta avlija“.

Radio Beograd je, u dramatizaciji Meline Pote-Koljević, emitovao „Letovanje na jugu“. Roman „Na Drini ćuprija“ štampali su između dve godišnjice Andrićeve smrti izdavači u Sarajevu, Španiji na kastiljanskom i baskijskom, Austriji, Italiji, u Nemačkoj je izveden na sceni u Diseldorfu u dramatizaciji i režiji Nikite Milivojevića i u Turskoj je doživeo 13. izdanje. U Španiji su drugo izdanje imali „Travnička hronika“ i „Gospođica“, u Norveškoj je štampan „Omer-paša Latas“, u Italiji „Žena na kamenu i druge priče“, a u Rumuniji „Znakovi pored puta“.

Izvor: Blic Online M. Marjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *