Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

USPEH MLADOG KLARINETISTE U MINHENU

Mladi srpski klarinetista Stojan Krkuleski postigao je izuzetan uspeh na najprestižnijem takmičenju duvačkih instrumenata na svetu, na ARD takmičenju u Minhenu, saopštio je Fakultet muzičke umetnosti.

Krkuleski je na ovogodišnjem takmičenju na koje je prijavljeno 300 kandidata osvojio drugu nagradu a prva nije dodeljena, što je nezapamćen rezultat, jedini je umetnik sa ovih prostora koji je postigao ovakav uspeh, ocenjeno je u saopštenju FMU.

Takmičenje ARD za sve izvođače koji sviraju na duvačkim instrumentima odvija se u četiri etape u periodu od 15 dana, polufinale i finale prate Minhenski kamerni orkestar i Orkestar Bavarskog radija, orkestri koji se svrstavaju među najbolje na svetu.

Krkuleski (26) je diplomirao na FMU u klasi Ante Grgina 2009. godine sa najvišim ocenema.

Od 2010. godine student je master studija na Musik Akademie der Stadt Basel u klasi profesora Fransoa Bende.

Ove godine osvojio je prvo mesto i na 42. međunarodnom takmičenju muzičke omladine „Junešes Musicales“ u Beogradu i na konkursu „Yamaha Musical Foudation of Europe“ u Cirihu.

Imao je puno koncerata u Srbiji kao i širom Evrope. Kao solista nastupao je sa Bazelskim kamernim orkestrom, orkestrom Bavarskog radija, Minhenskim kamernim orkestrom, orkestrom „Camerata Serbica“, orkestrom FMU Beogradu, kamernim orkestrom „Arte“ i Sarajevskom filharmonijom.

Kao student Muzičke akademije grada Bazela, aktivan je na koncertnim podijumima Švajcarske, posebno na polju kamerne i savremene muzike.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *