Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AMERIČKI PESNIK ODBIO DA PRIMI MAĐARSKU KNJIŽEVNU NAGRADU

Američki pesnik Lorens Ferlingeti odbio je da primi književnu nagradu koju delimično finansira mađarska vlada zbog zabrinutosti da se u toj centralnoevropskoj žemlji krše ljudska prava, saopštio je danas njegov izdavač.

Vlada premijera Viktora Orbana, koju u zemlji i inostranstvu optužuju da potkopava ljudska prava, delimično finansira Međunarodnu nagradu za poeziju „Janus Panonijus“, vrednu 50.000 evra, koju je ove godine ustanovio Mađarski PEN klub.

„Politika tog desničarskog režima teži autoritarnoj vlasti i sužavanju slobode izražavanja i građanskih sloboda“, kazao je Ferlingeti u svojoj poruci Mađarskom PEN klubu, prenosi AFP.

Geza Soč, predsednik Mađarskog PEN kluba od 2011. i bivši ministar kulture u Orbanovoj vladi, ponudio je da se novčani deo nagrade umanji za državni doprinos, ali je Ferlingeti odbio taj predlog.

„Odbijam nagradu u bilo kojoj formi“, kazao je američki pesnik, dodajući da se zahvalljuje svima onima u Mađarskoj koji su imali „najčistije namere“ kada su mu ponudili nagradu.

Ferlingetijevo odbijanje nagrade usledilo je nakon odluke pisca i Nobelovca Elija Vizela da junu vrati Mađarskoj najviše državno priznanje u znak protesta zbog „revizije“ mračne nacionalne ratne prošlosti koju sprovodi Orbanov režim.

Među onima koji su izrazili svoje negodovanje ponašanjem mađarske vlade je i Akos Kertes, 80-godišnji mađarski pisac jevrejskog porekla, koji je prošlog marta zatražio politički azil u Kanadi.

Pre njega, poznati mađarski pijanista Andraš Šif izjavio je da više neće nastupati u svojoj zemlji zbog porasta netrpeljivosti ne samo prema Jevrejima već i drugim manjinama, poput romske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *