Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZLATNI LAV IZRAELSKOM FILMU „LIBAN“

Film iz unutrašnjosti tenka

Ratni film izraelskog reditelja Samjuela Maoza Liban (Lebanon), dobitnik je prestižne nagrade Zlatni lav na filmskom festivalu u Veneciji, javio je Rojters.

Maoz je gotovo ceo film snimio iz unutrašnjosti tenka, kako bi dočarao klaustrofobiju i strah koji je doživeo kao mladi izraelski regrut tokom rata 1982. godine.

Bilo mi je potrebno 25 godina da opišem ove događaje ne kao svedok, već kao reditelj , rekao je Maoz na dodeli nagrade za film koji je Njujork tajms nazvao zadivljujućim .

Posvećujem ovu nagradu hiljadama ljudi širom sveta, koji su se kao i ja, bezbedno vratili iz rata , dodao je Maoz na zatvaranju ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala.

Oni su naizgled dobro… ali negde duboko, sećanje ostaje ukorenjeno u njihovim dušama , rekao je izraelski reditelj.

Za najboljeg reditelja proglašena je Iranka Širin Nešrat kojoj je nagrada Srebrni lav pripala za film Žene bez muškaraca (Women Without Men). Film prati živote četiri žene u svetlu državnog udara u Iranu 1953. godine.

Ovaj film obraća se narodu Irana koji se bori da pronađe demokratiju, kao i vlastima Irana , rekla je Nešrat.Pozivam vlasti Irana da daju narodu ono što treba da ima – osnovna ljudska prava, slobodu i demokratiju , dodala je ona.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Britancu Kolinu Firtu za ulogu gej profesora koji posle 16 godina gubi ljubavnika, u prvom filmu režisera Toma Forda Samac (A Single Man), snimljenom po romanu Kristofera Ajšervuda

Za najbolju glumicu proglašena Ruskinja Ksenija Rapoport, za ulogu u filmu Dvostruki sat (La Doppia Ora) Đuzepea Kapotondija.

Specijalna nagrada žirija pripala je nemačkom reditelju Fatihu Akinu za komediju Soul Kičen , nagrada za najbolji scenario američkom reditelju Todu Solondžu za Život u ratno doba (Life During Wartime), a za najbolji debitantski film proglašen je Sudar (Engkwentro), filipinskog reditelja Pepea Diokna.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *