Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MADE IN SLOVENIA

Prvi festival slovenačke proze u Beogradu

Prvi festival savremene slovenačke proze u Beogradu „Made in Slovenia“ u organizaciji izdavačke kuće Rende i Študentske žalozbe biće održan 15. i 16. septembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Beogradskoj publici će se za dve večeri predstaviti trenutno najbolji prozni stvaraoci iz Slovenije. Prve večeri svoja dela će predstaviti Aleš Čar, Dušan Čater i Suzana Tratnik dok će druge večeri festivala publika imati priliku da upozna i druži se sa Goranom Vojnovićem, Janjom Rakuš i Polonom Glavan.

Aleš Čar je mladi slovenački pisac, prevodilac, scenarista, publicista, trenutno urednik za kulturu u dnevnim novinama Dnevnik. Živi u Ljubljani. Objavio je dva romana, Igra anđela i šišmiša (Igra angelov in netopirjev), 1997, i Pasji tango, 1999, kao i zbirke kratkih priča U kvaru (V okvari), 2003, i Made in Slovenia, 2006. Za roman Igra anđela i šišmiša dobio je nagradu za najbolji slovenački prvenac 1996/97. Knjige su mu prevedene na nekoliko stranih jezika, a roman Pasji tango je 2004. godine objavljen u prevodu na srpski jezik.

Dušan Čater je od 1995. profesionalni pisac. Do sada je objavio romane Flash Royal (1994), Resnični umori (1995), Patosi (1997), Imitacija (1997) i Stari je opet pijan (2002). Objavio je i nekoliko knjiga za djecu, kao i monografije Merilin Monro, Madone i Đakoma Kazanove. Jedan je od najoriginalnijih pisaca mlađe slovenačke generacije.

Suzana Tratnik je spisateljica, prevodilac, sociološkinja, publicista i lezbijska aktivistkinja. Živi u Ljubljani. Napisala je četiri zbirke kratkih priča (Pod ničlo, Na svojem dvorišču, Vzporednice, Česa nisem nikoli razumela na vlaku), roman Ime mi je Damjan i istoimenu monodramu. Objavila je esejističku knjigu Lezbična zgodba (Lezbijska priča), koja je bila i njen magistarski rad iz antropologije polova. Njene knjige su prevedene na nemački, engleski, češki, holandski, srpski, hrvatski, bugarski, poljski i makedonski jezik. Godine 2007. dobila je Prešernovu nagradu za zbirku kratkih priča Vzporednice (Paralele), a iste godine je objavljen i njen roman Tretji svet (Treći svet).

Goran Vojnović se pre knjige „Južnjaci, marš“, bavio filmom a zajedno sa režiserom Markom Šantićem, 2004. godine napisao je scenario za izuzetno uspešan kratki film Sretan put Nedime, koji je, između ostalog, bio nominovan i za nagradu Evropske filmske akademije, osvojio nagradu Srce Sarajeva i nagradu za najbolji studentski film na festivalu Tribeca u Njujorku. Nedovršeni scenario za dugometražni film je zbog večnog nedostatka posla na filmskom području, u roku od mesec dana pretvorio u svoj književni prvenac. Tako je nastao njegov roman Čefurji raus! (Južnjaci, marš!), koji je nagrađen nagradom Prešernovog fonda, najvećom nagradom za područje kulture u Sloveniji. Prema knjizi nastala je i veoma uspešna monodrama u režiji Mareta Bulca. Pored rada na filmu i televiziji, Goran Vojnović je aktivan i kao filmski kritičar, novinar i kolumnista raznih novina, časopisa i internet sajtova. Živi i radi u Ljubljani.

Janja Rakuš spada među spisateljice mlađe generacije i u Beogradu će predstaviti svoj prvenac „Električni rajsfrešlus“. Studirala je pozorišnu režiju u Ljubljani i Beogradu. Prevashodno se bavi pozorišnom i performativnom umetnošću.

Polona Glavan piše uz manje ili veće povremene krize, a objavljuje od 1994. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada na konkursima za kratku priču, a zastupljena je u dve antologije slovenačke kratke proze (Čas kratke zgodbe, Študentska založba 1999; O čem govorimo, Mladinska knjiga 2004). Priče su joj objavljivane u većini slovenačkih književnih časopisa, kao i na engleskom, nemačkom, češkom, holandskom, italijanskom i mađarskom i hrvatskom jeziku. Njena prva knjiga, roman Noč v Evropi (Noć u Evropi) nominovana je 2001. godine za nagradu Kresnik za najbolji slovenački roman, a 2007. godine je objavljena i u prevodu na češki jezik. Usledila je zbirka priča Gverilci (Gerilci), 2004. godine, za koju je dobila nagradu Zlata ptica.

Voditelji programa koji će svake večeri kretati u 21 čas biće Ana Ristović i Uroš Đurić.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *