Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„HENRI VI“ PREMIJERNO U BEOGRADU

Beogradska premijera predstave „Henri VI“, kojom se naš nacionalni teatar predstavio na Kulturnoj olimpijadi u Londonu, biće održana 15. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pred predstavu, u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena izložba „Henri VI, Glob – foto blog, Narodno pozorište u Beogradu na sceni Glob teatra“, autorke Zorice Janković, kazao je upravnik nacionalnog teatra Božidar Ðurović Tanjugu.

Što se tiče izvođenja u „Globu“, on je kazao da nije čuo nijedan negativan komentar. „To su bili hvalospevi – od stručne javnosti koju smo sreli u Londonu, od naših kolega, od ljudi iz sveta pozorišta koji nisu srpskog porekla, kao i od naših zemljaka koji žive u Velikoj Britaniji. Doživeli smo trijumf. Dobili smo i tri veoma afirmativne kritike“, rekao je on.

„Naša predstava je imala zaista ogroman uspeh, tako da sa sigurnošću možemo reći da je u samom vrhu kompletne produkcije Kulturne olimpijade“, izjavio je Ðurović, podsetivši da je do 9. juna, kada je ta manifestacija završena, izvedeno 37 predstava iz isto toliko zemalja, svih 37 sačuvanih drama Vilijama Šekspira.

Uz „Henrija VI“ u režiji Nikite Milivojevića, druga dva dela trilogije u „Globu“ izvela su pozorišta iz Makedonije i Albanije.

„Razgovarao sam sa svojim kolegama iz Bitolja i Tirane i dogovor je da u oktobru igramo sve tri predstave, iz dana u dan, prvo u Beogradu, a potom u Bitolju i Tirani“, rekao je Ðurović.

„Nacionalni teatar veoma brine o međunarodnoj saradnji, jer bez umrežavanja sa evropskim nacionalnim teatrima, mislim da Narodno pozorište nema ozbiljnu budućnost. Mi smo kuća koja je verovatno najznačajnija u regionu, tako da ćemo u budućnosti još više biti prisutni na evropskim scenama, naravno, zavisno od novca sa kojim budemo raspolagali“, izjavio je Ðurović.

On je napomenuo da za najavljena gostovanja još nije tražen novac od Ministarstva kulture i da će to biti u sklopu redovnih gostovanja Narodnog pozorišta, kao i gostovanja umetnika iz regiona i Evrope na scenama Narodnog pozorišta.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *