Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RADOST ZMAJEVIH DEČJIH IGARA

Najveći i najznačajniji festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u jugoistočnoj Evropi, Zmajeve dečije igre održane su u Novom Sadu 55. put. Za slogan igara izabran Zmajev stih „Ima l’ slađe što na svetu od osmeha tog“.

U Novom Sadu su završene 55. Zmajeve dečje igre, najveći i najznačajniji festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u jugoistočnoj Evropi na kome je učestvovalo više od 7 hiljada dece i 60 pisaca.
Pripremila Gordana Glavinić

Trg slobode i Zmaj Jovinu ulicu u Novom Sadu u junu zaposednu mladi pevači, glumci, plesači, recitatori.

I ove godine deca su gospodarila scenom, ali i sticala nova saznanja u ekološkim, lutkarskim, kaligrafskim i likovnim radionicama, otkrivala lepotu matematike i družila se sa piscima. Za slogan igara izabran je Zmajev stih „Ima l’ slađe što na svetu od osmeha tog“.

Pesnik Ljubivoje Ršumović kaže da je taj slogan dobro odabran, jer odgovara i Zmajevoj poeziji. „Odgovara i ovoj deci pred kojom mi čitamo svoje pesme, naravno, odgovara i nama. Kažu da onaj ko se smeje duže živi“, dodaje Ršumović.

Prema rečima pisca Vesne Aleksić, osmeh znači isto što i poslednjih 50 godina. „Osmeh označava nešto lepo, nešto radosno i podseća da u Srbiji postoje deca, koju su svi zaboravili osim Zmajevih igara. Deca postoje, ističe Aleksićeva.

Zmajeve dečije igre predstavile su studije proučavalaca književnosti za decu Zorane Opačić i Jovana Ljuštanovića i antologiju Popa Đurđeva Aversi i versi pisaca na novčanicama evropskih država.

Na igrama je bilo reči o knjizi Vidi čuda u kojoj je Gordana Timotijević priredila autobiografske zapise o detinjstvu sedmoro srpskih pisaca. Priređena je i izložba bugarskog ilustratora knjiga Petra Stanimirova

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *