Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„VELIKI GETSBI“ OTVARA KAN

Filmski festival u Kanu ove godine imaće američki „ukus“, budući da će holivudska legenda Stiven Spilberg biti predsedavajući žirija, a festival će otvoriti ekranizacija jednog od najboljih američkih romana 20. veka – „Veliki Getsbi“.

Organizatori su saopštili da će „Veliki Getsbi“ australijskog reditelja Baza Lurmana sa Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi otvoriti ovogodišnji festival u Kanu.

Lurman je u saopštenu naglasio da film ima i „francusku vezu“ budući da je Skot Ficdžerald napisao neke od „najupečatljivijih i najlepših delova ‘Velikog Getsbija’ u vili na francuskoj rivijeri u blizini Kana“. U filmskoj adaptaciji romana iz 1925. igraju i Tobi Megvajer, Keri Maligan, Džoel Edžerton i Isla Fišer.

Adaptacija romana F. Skota Ficdžeralda smeštena je na Long Ajlend u kojem provincijalac Nik Karavej biva opčinjen raskošnim svetom svog suseda, Džeja Getsbija. Međutim, uskoro će Karavej uvideti pukotine u Getsbijevom novokomponovanom bogatom životu, u kojem vrebaju opsesije, ludilo i tragedija. Ficdžeraldov roman prikazuje američko društvo nakon Prvog svetskog rata, ispunjeno organizovanim kriminalom, prohibicijom i neobuzdanim materijalizmom.

66-godišnji Spilberg predvodiće žiri tokom 66. izdanja festivala koji će se održati od 15. do 26. maja. Većina filmova sa kojima je Spilberg nastupao u Kanu nije bila u konkurenciji za nagrade, ali je njegov film „Sugarland Express“ iz 1974. godine dobio nagradu za najbolji scenario.

Izvor: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *