Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJAUTORITATIVNIJA KNJIGA O BITLSIMA NA SRPSKOM JEZIKU

BEOGRAD- Knjiga Ijana Mak Donalda (Ian Mac Donald) „Revolucija u glavi – pesme Bitlsa i šezdesete“, verovatno najautoritativniji rad na temu famozne četvorke iz Liverpula, dobila je srpski prevod u izdanju „Klija“ i ovih dana je izašla iz štampe.

Veoma strogi Mak Donald, koji je radio za britanski muzički časopis Nju muzikal ekspres (NME) u doba njegove najveće slave, proslavio se upravo sa „Revolucijom u glavi“ (1994) – praktično forenzičkim seciranjem svake pesme koju su Bitlsi napisali. Sličan pristup je primenio na stvaralaštvo ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča.

Mak Donald (1948-2003) je u knjizi ukazao na stvaralačke domete „Bitlsa“ ali i na nedostatke koje je kompozitorski dvojac Džon Lenon (John Lennon) – Pol Makartni (Paul McCartney) vešto pretvarao u prednosti.

Na primer, Mak Donald ukazuje da Bitlsi gotovo nikada nisu imali osmišljene tekstove, već su nabacivali stihove tako da se uklapaju sa onim što muzika sugeriše. U dosta slučajeva, produkcija je zamaskirala sviračke nedostatke.

Prateći stvaralaštvo Bitlsa pesmu po pesmu, hronologijom njihovog nastajanja, čitalac će steći uvid u prirodu odnosa članova benda, naročito Lenona i Makartnija koji su se postepeno udaljavali jedan od drugog, sve do raspada benda u vreme albuma „Let It Be“ (1970).

Revolucija u glavi“ je značajna i zbog toga što u uvodnih 90 strana daje osvrt na buntovne šezdesete, odnosno na političke, društvene i ekonomske okolnosti u kojima je svirao bend iz Liverpula – odgovoran za nastanak brojnih žanrova u popularnoj muzici.

Izvor:Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *