Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA U KIKINDI

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine biće održan od 16. do 22. aprila u Kikindi, a na programu je 11 predstava za decu i odrasle, najavili su u ponedeljak organizatori.

Selektorka festivala Ana Tasić rekla je na konferenciji za novinare da je izbor predstava koje će biti prikazane na ovogodišnjem festivalu, jedan od najboljih u proteklih 10 godina.

„Ovogodišnja selekcija rezultat je 32 pregledane predstave, od kojih 25 za odrasle, a sedam za decu. U takmičarsku konkurenciju uvršteno je sedam predstava za odrasle i četiri dečija pozorišna komada“, rekla je Tasić.

Ona je dodala da se predstave festivalskog programa bave istorijskim dogadjajima kroz koje se tumači današnje vreme, a odlikuje ih dokumentaristički pristup i potreba autora da govori istinu ne krijući se iza imaginarnih likova, kao i forma mjuzikla u dečjim komadima.

U takmičarskom delu festivala posetioci će moći da pogledaju predstave „Marat the Sade“ Novosadskog pozorišta iz Novog Sada, „Zla žena“ pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina i predstavu „Povodom galeba“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Na takmičarskom repertoaru su i predstave „Dogs and Drugs“ pozorišta Kostolanji Dežo iz Subotice, „Julije Cezar“ subotičkog Narodnog pozorišta, „Proces“ teatra „Sterija“ iz Vršca na rumunskom jeziku, kao i predstava „Seobe“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U žiriju, koji će dodeliti 13 nagrada, ove godine biće scenografkinja Ildiko Bala iz Madjarske, teatrolog i pozorišni kritičar Miroslav Radonjić i reditelj Filip Markovinović.

Izvor:Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *