Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DŽEDAIIZAM SE ŠIRI ČEŠKOM

„Prisustvo sile“ i u Češkoj

Džedaizam se širi Češkom. Više od 15.000 Čeha slede poziv učitelja Jode i javno se izjašnjavaju kao džedaisti. Ipak, oni žele i više od toga. Podneli su zahtev da se džedaizam registruje kao nova vera.

„To je energija koja mi daje snagu za život. Ta energija može da pomogne i drugim ljudima. Niko nas ne primorava da biramo džedaizam. To je moj vlastiti put“, kaže Ludek – vitez-džedaj. Taj student iz Praga bori se za mir i ljubav u svetu. Njegova vera je džedaizam. On ne veruje u Bibliju nego u učenje Jode.

Više od 15.000 Čeha slede poziv učitelja Jode i javno se izjašnjavaju kao džedaisti. Ipak, džedaji žele više od toga. Na Vaclavskom trgu u Pragu, Vaclav Pekarek prikuplja potpise. On i njegove kolege-vernici, žele da u Ministarstvu kulture registruju džedaizam kao novu veru. „To nije vic. Ne radi se o filmovima i kostimima u koje se rado oblačimo. Reč je o idejama koje nas duboko dotiču“, objašnjava Vaclav.

Joda (levo) obraća se svojim sledbenicima i na češkom

„Istina“ pronađena u filmu

U vreme dok hrišćanske crkve iz godine u godinu gube sve veći broj vernika, džedaizam za mlade ljude u Češkoj postaje zamena za veru. To za njih predstavlja podršku u ateističkom društvu, smatra teolog Ivan Stampaš: „Ljudi nemaju predstavu o tome šta je u osnovi vere. Hrišćanstvo im je strano. Sada pokušavaju da pronađu istinu u jednom filmu. To je sa jedne strane smešno, a sa druge vrlo tužno.“

Učitelj Joda sa svojim vernicima razgovara na češkom. Student Dan Hirdina sluša te poruke. Za razliku od hrišćanstva, džedaizam ne naređuje nego ljudima prepušta da odaberu vlastiti put. „Osećam božansko prisustvo i snagu beskrajne mudrosti, inteligencije i velika ljubavi“, kaže Dan.

I pored „velike sile“ o kojoj on govori, registracija nove vere u češkom Ministarstvu kulture još uvek je na ledu. Moguće je da će vitezovi-džedaji pokleknuti pred snagom češke birokratije.

Izvor: Deutche welleŠtefan Hajnlaj / Željka Bašić-Savić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *