Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČAPLIN U RUKAMA KATRIN DANEV

Glumica Katrin Denev ovogodišnji je dobitnik nagrade Čaplin koju dodeljuje Filmsko udruženje Linkoln centra, prenele su 12. januara svetske novinske agencije.

Francuskoj glumici ova nagrada biće uručena 2. aprila na trideset devetoj gala ceremoniji u Njujorku. Priznanje je dobilo ime po glumcu Čarliju Čaplinu kome je ova nagrada prvi put dodeljena 1972. godine.

Neki od prethodnih laureata su i Martin Skorseze, Tom Henks, Rober Altman, Elizabet Tejlor, Bili Vajdler i Alfred Hičkok.

Denev je nedavno kritikovala savremene filmske trendove, tvrdeći da u današnjoj američkoj kinematografiji nema mnogo mesta za starije glumice. „Lakše je biti evropska nego američka glumica kada su u pitanju godine“, rekla je Denev. „Teško je izgraditi karijeru u Americi zato što je konkurencija velika i stalno se traže novi mladi glumci“.

Katrin Denev (68) poznata je po filmovima „Lepotica dana“, „Poslednji metro“, „Šerburski kišobrani“, „Glad“. Za ulogu u filmu „Indokina“ 1993. godine nominovana je za Oskara, a tokom svoje karijere osvojila je i dve nagrade Cezar.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *