Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RESTAURIRANA SLIKA ĐURE JAKŠIĆA

Kolekcionar Đura Popović pored slike „Usekovanje glave Svetog Jovana“

Slika Đure Jakšića „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja“ restaurisana je i po prvi put prikazana u izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu.

U izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu prvi put je javnosti prikazana restaurisana slika Đure Jakšića „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja“. Sliku je iz Rumunije otkupio novosadski kolekcionar Đura Popović.

U svojoj privatnoj kolekciji, Novosađanin Đura Popović ima blizu hiljadu dela poznatih slikara i vajara sa ovih prostora, a delo Đure Jakšića koje je nedavno slučajno otkrio u Rumuniji, jedno mu je od najdražih.

„Sliku u privatnoj kolekciji iz ovog dela srpskog romantizma nema niko. Jedini sam koji poseduje delo iz tog razvojnog segmenta romantizma“, kaže Popović.

Delo „Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja“ od neprocenjivog je značaja za srpsku umetnost, a nalazilo se u rumunskom zamku, gde je pronađeno i otkupljeno od potomaka, kojima je imovina vraćena restitucijom.

Ova slika nastala je iste godine kada su nastala i remek dela „Devojka u plavom“ i „Devojka sa lautom“, što se smatra godinom Jakšićevog uzleta.

„Veličina ovog trenutka je što imamo priliku da vidimo sliku za kojom smo čeznuli“, ističe istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Ova slika, ulje na platnu, nastala je 1855. godine u Kikindi nakon što je Đura Jakšić završio akademiju u Minhenu.

Đura Jakšić je jedan od najpoznatijih predstavnika srpskog romantizma, rodio se u Srpskoj Crnji nedaleko od Zrenjanina, a stvorio je brojna kapitalna dela u istoriji srpske kulture.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *