Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AUTOR „MALOG PRINCA“ OŽIVEO NA FILMU

Nedavno otkriven nepoznati video zapis o Antoanu de Sent Egziperiju

Otkad je objavljen 1943. godine roman „Mali princ“ opčinjava generacije čitalaca svojim parabolama o usamljenosti i gubitku. Priča o misterioznom plavom dečaku koji na kraju nestaje u tren oka, dobila je sasvim drugačiji prizvuk kada je njen autor i sam nestao bez traga godinu dana nakon njenog objavljivanja.

Avion Antoana de Sent Egziperija (1900-1944) nestao je tokom Drugog svetskog rata negde iznad Mediterana, a njegovo telo nikada nije pronađeno. „Mali princ“, za koga se veruje da je najčitanija knjiga na Zapadu posle „Biblije“, postao je njegovo zaveštanje. Preveden je na 180 jezika i prodat u više od 80 miliona kopija.

Nedavno otkriveni video zapis misterioznog pisca vratiće Sent Egziperija u život kada 18. maja bude prikazan na aukciji kod „Sodebija“. Film, koji javnost još nije imala prilike da vidi, traje dva minuta i 19 sekundi, a snimio ga je anonimni amaterski filmadžija na „kodahromu“ od 16 mm.

Nastao 1942. kad je Sent Egziperi bio u Kanadi, video materijal prikazuje književnika na jahti kako se smeje i šali okružen ženama. Na njemu se vidi i Antoanova supruga Konsuela, s kojom je imao buran odnos i, navodno, ne mnogo srećan brak.

Veruje se da je ovo jedini značajan video zapis Sent Egziperija koji postoji i pretpostavlja se da će na aukciji sledećeg meseca u Parizu dostići cenu od najmanje 50.000 evra.

Francuski dnevni list „Figaro“ opisao je film kao „neočekivano malo čudo“. Frederik Paren, stručnjak iz „Sodebija“ koja će voditi prodaju, izjavila je za „Gardijan“ da je bila zapanjena kad je saznala za film.

„Pretpostavila sam da je zapis sličan kao druga dva postojeća filma na kojima se književnik vidi na kratko i iz daljine“, kazala je Parenova. „Ali kada sam pregledala materijal, bila sam u šoku. Ugledala sam živahnog Sent-Egza i njegovu Konsuelu, koju nikada ranije nismo imali prilike da vidimo na filmu“.

Snimak je napravljen dok je bračni par bio u Montrealu. Njih dvoje su u to vreme živeli u SAD, gde su pobegli iz Francuske pred početak Drugog svetskog rata. Pisac, inače komercijalni pilot, bio je kritikovan što ne podržava oslobodilačke snage Francuske generala Šarla de Gola.

Ipak, on se 1943. iskupio u očima svojih sunarodnika tako što se pridružio francuskom ratnom vazduhoplovstvu u severnoj Africi. Jula 1944, dok je bio na izviđačkom letu iznad Francuske (tada pod okupacijom nacista), njegov avion je nestao.

„Na filmu Sent Egziperi je okružen ženama, pod budnim okom Konsuele koja upravlja jahtom. On se šali i smeje i vrlo je ljubak i šarmantan. Ovo je veoma neobičan portret književnika za koga se govorilo da je u to vreme bio bolestan i depresivan“, kaže Parenova. „On izgleda umorno i bledo i ima tamne podočnjake, ali mi vidimo jednog vrlo srećnog muškarca, iako znamo da je boravak u Kanadi bio jedan od najtužnijih perioda u njegovom životu.“

Uz film će na prodaju biti ponuđen i brodski dnevnik. U njemu se nalazi Sent Egziperijev autoportret s rečima: „Ovo ja otkrivam Kanadu – i prepun sam pitanja. Vratiću se… Antoan de Sent Egziperi i Konsuela.“ Na aukciji „Sodebija“ 2007. deset ljubavnih pisama koje je pisac uputio jednoj pripadnici vojnih jedinica u Alžiru prodato je za 190.000 evra, a prošle godine njegov rukopis dostigao je cenu od 250.000 evra.

Izvor: Blic Online Miona Kovačević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *