Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VELIKA ZELENA MAŠINA ZA NOVAC

Da, filmovi su važni, ali je važnije koliko će novca doneti igračke sa likovima iz filma, zavese i Bog zna šta još, smatra David Gritten.

Godinama unazad svaki holivudski filmski studio imao je određeni filmski žanr kao zaštitni znak. WarnerBros. bio je poznat po gangsterskim filmovima i teškim dramama sa socijalnom tematikom, Disney je pravio animirane fantazije i porodične filmove, dok je MGM bio zadužen za raskošne mjuzikle. Ipak, danas se sve promenilo, pa se svaki novi „filmski proizvod“ razlikuje od svog „brata po studiju“.

Kako piše David Gritten, novinar časopisa „Daily Telegraph“ i filmski kritičar, problem sa studijima koji nisu dosledni svojoj politici leži u novcu. Jer, filmski studiji se odavno ne nalaze u vlasništvu onih kojima je film na prvom mestu.

„Danas je svaki studio deo nekog većeg konglomerata koji je zainteresovan samo za profit. Zato svaki studio neprekidno traga za novim filmskim serijalom koji će otvoriti nove mogućnosti zarade“, smatra Gritten. Poslednji primer ovakvog ponašanja jeste serijal o zelenom bauku zvanom Shrek.

„Filmovi o Shreku bili su veoma uspešni, ali je DreamWorks zaradio daleko više novca od prodaje igračaka, zavesa i Bog zna čega sve. Gledano sa kreativne strane, priča je bez problema mogla biti okončana nakon drugog dela, ali propratni materijali donose ogromnu količinu novca i to ne smete da dirate“, dodaje Gritten. DreamWorks je na zelenom bauku zaradio više od dve milijarde dolara.

Studio DreamWorks počeo je život pre 16 godina. Reditelj Steven Spielberg, muzički menadžer David Geffen i Jeffrey Katzenberg, bivši direktor animacije kompanije Disney, osnovali su DreamWorks sa namerom da proizvode inteligentene, sofisticirane i zabavne filmove. Ali, kako Gritten smatra, to se nije desilo.

„Na kraju je i DreamWorks postao kao bilo koji drugi studio, jureći za novcem i novim franšizama, kao što je slučaj sa serijalom Transformers“, zaključuje Gritten.

Ostaje da se vidi da li je zaista stavljena tačka na priču zvanu Shrek, ili će se kroz koju godinu producenti setiti da nisu ispričali baš sve detalje iz najneobičnije bajke svih vremena.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *