Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HRVATSKI PISCI – ENDEMSKA BIĆA

‘Hrvat izvan domovine’ Gojko Borić jedini je domaći pisac koji je potvrdio svoj odlazak u Frankfurt pod okriljem Zajednice nakladnika?

Frankfurtski sajam knjiga otvara svoja vrata 15. listopada, a mi smo ga opet dočekali nespremni. Iako je Zajednica nakladnika i knjižara na vrijeme primila dva prijedloga hrvatskog nastupa iz HDP-a te jedan zakašnjeli iz DHK-a, huda je sudba htjela tako da je od pet predloženih autora čak četvero njih indisponirano.

Kako stvari stoje sada, niti tjedan dana prije početka sajma, pod okriljem ZNK put Frankfurta će Gojko Borić /naslovna/, publicist i novinar koji će predstaviti svoju knjigu Hrvat izvan domovine (Naklada Pavičić, 2007), sačinjenu uglavnom od kolumni koje je objavljivao u tjedniku Fokus. Na pitanje tko je taj Borić i čime je on konkretno zaslužio odlazak na Sajam odgovor je pokušala dobiti novinarka Novog lista Maja Hrgović, kojoj je v. d. ravnatelja Zajednice nakladnika Valter Lisica odgovorio da ne želi komentirati sastav ‘reprezentacije’.

Sastav reprezentacije odonda spao je na jednog jedinog člana. Da vas podsjetimo – u prvotnom planu Zajednice je imala Sanju Lovrenčić, Mirka Kovača, Luku Paljetka, Matu Marasa i spomenutog Gojića. Netom nakon što je popis objavljen, autori su se počeli javljati da ih nitko nije bio prethodno kontaktirao te da imaju druge planove. Odmah su u startu otpali Lovrenčić i Kovač, a upravo je objavljeno da i akademik Paljetak ima druge obveze, dok se Mate Maras opravdao zdravstvenim razlozima.

Srećom je Udruga istarskih nakladnika bolje organizirana – oni u Frankfurt, prema najnovijim informacijama, šalju Daniela Načinovića, Dragu Orlića i Elma Cveka.

Izvor: Booksa m.m.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *