Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

АХМАТОВА МОДИЉАНИЈЕВОМ РУКОМ

Изложба „Модиљани у Фонтаном дому“ на којој је први пут у Русији представљен портрет руске песникиње Ане Ахматове коју је насликао италијански сликар Амадео Модиљани (1884-1920) приређена је у Музеју Ане Ахматове у Санкт Петербургу.

Ахматова и Модиљани упознали су се у Паризу 1910. године а наредне године, надахнут музом из Санк Петербурга, уметник је направио серију цртежа. Један од њих је веома познат и налази се у књизи песничке збирке „Бег времена“ издату за живота Ахматове.

Сама Ана Андрејевна у својим сећањима пише о 16 цртежа који су уништени у дому у Царском селу у првој години револуције, наводи агенција Итар Таш.

Међутим, како истиче директор Музеја Ахматове, Нина Попова претпоставља се да је те цртеже Ахматова уништила јер није иза себе хтела да остави актове.

„Постоји 120 портрета направљених за живота песникиње којима је она придавала већи значај и за које се сматрало да су једини“, изјавила је Попова, додајући да је тек 1993. године на изложби раних Модиљанијевих дела у Венецији изложено осам актова Ахматове за које се није знало. Део њих чува се у Бриселу.

Изложени портрет постао је власништво Русије 2007. године. Он је поклоњен бившем руском председнику Владимиру Путину у време европског економског форума од стране директора компаније „Рурик“ Нилса Нилсена за формирање председничког центра уметности у Петербургу.

Касније је цртеж предат на чување у Музеју Ане Ахматове.

Извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *