Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DILAN DOG USKORO NA FILMU

Ljubitelji stripa Dilan Dog mogu da otvore šampanjac. U Holivudu se uveliko snima film u kojem će ulogu ovog čuvenog istraživača natprirodnih pojava tumačiti Brendon Rut, glumac koji se proslavio ulogom u najnovijoj verziji Supermena („Supermenov povratak“, 2006. godina). Film o Dilanu Dogu zvaće se „Dead of night“, a u bioskopima bi trebalo da se pojavi krajem 2009. godine.

Prema prvim najavama, radnja će se, za razliku od stripa u kojem se priča uglavnom odvija u Londonu, biti smeštena u Njujorku i američkoj državi Luizijana. Osim toga, čuveni pomoćnik Dilana Doga, Gručo Marks, neće se pojaviti u filmu, a Dilanova desna ruka u američkoj verziji stripa biće izvesni Markus, koga tumači glumac Sem Hantington.

Režiser filma je Kevin Monro, a scenaristi su Džošua Openhajmer i Tomas Din Doneli. U filmu će se pojaviti razna čudovišta sa kojima se Dilan Dog uspešno obračunava, kao što su vampiri, vukodlaci i zombiji.

Iako ima razloga za slavlje, obožavaoci Dilana Doga već sumnjaju da će američka filmska industrija uspeti verno da dočara lik detektiva za čudovišta. Italijanski strip-autor Ticijano Sklavi, tvorac čuvenog lika koji je u Srbiji stekao kultni status, Dilana je osmislio kao depresivnog, ironičnog i duhovitog momka, a radnja je mahom smeštena u magloviti London, što je dobra podloga za strip koji odlikuje specifična atmosfera melanholije i užasa. Takođe, u mnogim epizodama, Sklavi i drugi scenaristi koji su posle njega stvarali strip za izdavačku kuću „Boneli“, bave se nizom kompleksnih tema kao što su koreni nasilja, strah od smrti, besmisao života, sudbina, samoubistvo, te muško-ženski odnosi, a nije isključeno da Dilan Dog u američkom filmu postane samo jedan u nizu superheroja.

U najavama za film pominje se i nekakav arsenal natprirodnog oružja, kojim Dilan Dog raspolaže, što već odstupa od osnovne priče, nastale iz pera italijanskog autora, po kojoj detektiv od naoružanja ima samo revolver, a i njega često zaboravi kod kuće. Pored razočaravajuće činjenice da se u filmu neće pojaviti Gručo Marks, ostaje nada da će američki autori donekle uspeti da na filmskom platnu dočaraju atmosferu italijanskog strip-originala.

Izvor: Politika S. B. S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *