Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČINJE „TVRĐAVA TEATAR“

Na prvom pozorišnom festivalu koji se održava u Smederevskoj tvrđavi, suprotno najavljenom, nema premijernih predstava

Atraktivan performans australijske trupe „Strejndž frut“ Fotodokumentacija „Tvrđava teatra“

Novi ambijentalni festival „Tvrđava teatar“, zamišljen po uzoru na slične manifestacije u SFRJ, biće otvoren večeras u 20.30 časova u Smederevskoj tvrđavi. Nakon pozdravnih reči ministra kulture Nebojše Bradića, predsednice Saveta festivala Vide Ognjenović i gradonačelnika Smedereva Predraga Umičevića, prvi „Tvrđava teatar“ grandiozno će, u svom stilu, otvoriti nemačka trupa „Titanik“ sa predstavom „Odisej“.

Debitantski festival će, ipak, biti realizovan skromnije nego što je to u početku najavljivano. Ambicije „Tvrđava teatra“ su, naime, da se, poput sličnih manifestacija, kao što su Dubrovačke letnje igre i Grad teatar u Budvi, predstavi i svojom produkcijom. Na ovogodišnjem repertoaru, međutim, nema nijedne premijere.

– S obzirom na to da je ovo prvi put da organizujemo festival u Smederevskoj tvrđavi, hteli smo najpre da vidimo kako tvrđava „diše“. Planirali smo da na scenu postavimo „Ričarda III“ u produkciji festivala, ali smo taj izazov, ipak, ostavili za sledeću godinu, kada budemo bili malo iskusniji – objašnjava za „Politiku“ Branislava Liješević, umetnički direktor festivala.

Budžet ovogodišnjeg festivala pomogli su Unesko sa oko pet miliona, grad Smederevo sa četiri miliona i Ministarstvo kulture sa dva miliona dinara. Prvi „Tvrđava teatar“, razumljivo, prate i pitanja o neophodnosti osnivanja i organizovanja još jednog pozorišnog festivala u doba svetske ekonomske krize, koja nije zaobišla ni našu zemlju. Na te skepse kategorično odgovara Vida Ognjenović, predsednica Saveta Festivala:

– Da li se sećate neke godine koja nije bila krizna za kulturu? Ja ne!

Grad, u kojem od Drugog svetskog rata ne postoji profesionalno pozorište, za deset dana trajanja festivala ugostiće četiri srpska i tri inostrana pozorišna ansambla. Pored već pomenutih Nemaca, u goste dolazi i australijska trupa „Strejndž frut“ koja će na Glavnom trgu izvesti „Apsolutni biser“, performans u kojem se glumci kreću na dugačkim motkama. Na glavnom programu su još i predstave „Godo na usijanom limenom krovu“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „Dundo Maroje“ Kruševačkog pozorišta, „Bura“ Narodnog pozorišta iz Niša i „Iluminacije“ trupe „Mimart“ iz Beograda.

Publici će se takođe predstaviti i smederevska trupa „Patos“ sa predstavama „Grad“ i „Mali princ“. U okviru pratećeg programa biće, između ostalog, organizovane i dve glumačke radionice. Jednu će voditi naša poznata umetnica Gorica Popović, a drugu rumunska trupa TSRT, koja će zainteresovane podučavati veštinama cirkusa i uličnog teatra.

Festival je takmičarskog karaktera. O nagradama (za najbolju predstavu, režiju, glumca i glumicu) odlučivaće žiri čiji su članovi Đurđija Cvetić, Goran Golovko i Nemanja Ranković. Nagrada se sastoji od bronzane plakete čiji je autor Vlastimir Filipović.

Izvor: Politika S. Korać

Besplatan program

Svi programi na ovogodišnjem „Tvrđava teatru“ su besplatni. Takođe je organizovan i besplatan prevoz od Beograda do Smedereva. Autobus polazi svakog dana u 19 časova ispred crkve Svetog Marka, a povratak je organizovan po završetku predstave. Program će se održati na istom mestu i u slučaju lošeg vremena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *