Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TRUBAČKO PRIMIRJE – DO SLEDEĆE GODINE

GUČA Dodelom nagrada i velikim saborskim kolom u Guči sinoć je završen 48. Dragačevski sabor trubača. Junak sabora je Dejan Lazarević iz Požege, koji je osvojio dve nagrade – „Prvu trubu“ po odluci stručnog žirija i „Zlatnu trubu“, prema glasanju publike.

Za najbolji orkestar proglašen je sastav Bojana Ristića iz Vladičinog Hana.

Nagradu za najizvornije muziciranje „Zlatna jabuka“ pripala je orkestru Ekrema Mamutovića iz Vranja.

Centar sveta

Finalno takmičenje 16 najboljih trubačkih orkestara otvorio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, uz saborsku himnu „Sa Ovčara i Kablara“ i gromku pucnjavu prangija sa okolnih brda.

„Ponovo je Guča centar sveta. Zbog značaja ovog sabora vlada će i dalje biti njegov pokrovitelj. Zahvaljujem se svima koji su Dragačevski sabor doveli do ovih visina“, rekao je Mrkonjić u prisustvu domaćina sabora Velimira Ilića.

Svadba iz 19. veka

Poslednji dan sabora počeo je Trubačkom budilicom. Pre podne na glavnim ulicama Guče priređen je defile predstavnika više od 1.000 učesnika Sabora, folklornih i pevačkih grupa i trubačkih orkestara.

Odmah potom priređena je i improvizacija stare dragačevske svadbe, onakve kakva je bila još u 19. veku. Mlada je, naravno, bila na konju, a đuvegija je pešačio pored nje. Dever, kum i stari svat bili su najveseliji.

Ambasadori na licu mesta

Na poslednjoj saborskoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i predstavnici ambasada Rusije, SAD i Makedonije, uz svirku orkestra Bakija Bakića organizatori su podsetili da je prvi sabor 1961. godine trajao samo jedan dan.

Predsednik Saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović ocenio je da je u pet dana sabora, Guču posetilo oko 650.000 gostiju. .

On je predstavnike Rusije i SAD-a pozvao u šali da u Guči možda već iduće godine otpočne „svetski trubački rat“, dodavši da „mi Srbi ne bi bili Srbi kada se u taj rat ne bi ‘umešali'“.

Sabor je završen ubičajenim „Velikim saborskim kolom“ u centru Guče.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *