Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POSLE NJUJORKA, NIKITA MILIVOJEVIĆ ZAVRŠAVA SNIMANJE FILMA U BEOGRADU

Posle mnogo meseci provedenih u NJujorku, reditelj Nikita Milivojević ovih dana završava snimanje filma „NJujork, Beograd“ u Beogradu, očekujući premijeru ove zime.

Film „Njujork, Beograd“ prati sudbine tri mlade devojke: Jelene, Katarine i Marije, koje su početkom devedesetih godina, kao i mnogi iz njihove generacije, otišle odavde u potrazi za mirnijim i normalnijim mestom za život. Film je rađen po romanu novinara Dušana Miklje, koji je nedavno objavila izdavačka kuća „Laguna“. U ulogama ove tri mlade devojke su Jelena Stupljanin, Borka Tomović i Milica Zarić.

Za ovaj film glumci su birani na kastingu, i naši i američki. Postojao je kasting za sve uloge. Oko dvesta glumica je bilo na kastingu što je, smatra reditelj filma „NJujork, Beograd“, neverovatno.

Knjiga govori o tri Beograđanke koje se prvi put sreću u NJujorku, gde su se obrele u potrazi za svojim „mestom pod suncem“. NJihove životne priče se prepliću u filmu, nostalgične ali često i duhovite. To sučeljavanje „starog“ i „novog“ života, priča je zapravo celokupne mlade populacije koja broji napolju desetine i stotine hiljada onih koji su hteli da dotadašnje mesto boravka zamene bar privremeno za neko drugo, ma i u najudaljenijem delu planete. Kako su se one snašle, i s koliko žara su pokušavale da se bar približe onome što su želele, i da li (ni)su tipični predstavnici onoga što zovemo dijaspora, videćemo u filmu „NJujork, Beograd“, koji opisuje i burno vreme prepuno dramatičnih događa u poslednjih dvadesetak godina koje su mnoge mlade oterale odavde.

Izvor: Dnevnik online – izvod iz teksta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *