Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČINJU DUBROVAČKE LETNJE IGRE: JAGOŠ I VIŠE OD 2.000 UMETNIKA IZ CELOG SVETA

Program ovogodišnjih Dubrovačkih letnjih igara obeležiće i premijera „Romea i Julije“ u režiji Jagoša Markovića, Arsen Dedić, koncerti, filmovi, izložbe…
Praznik umetnosti i kulture: Dubrovačke letnje igre trajaće 47 dana

Podizanjem festivalske zastave uz „Himnu slobode“ svečano počinju 65. Dubrovačke letnje igre u okviru kojih će do 25. avgusta, odnosno tokom 47 dana, na preko 20 ambijentalnih lokacija, više od 2.000 umetnika iz celog sveta izvesti oko 80 dramskih, muzičkih, baletnih i drugih programa.

– „Čuvajte se budućnosti!“, upozoravaju nas i Šekspir i Držić više nego ikada do sada, dok se očevi zbog vlasti, besmislenih svađa, dinara, taštine, nadmudruju s decom u „Romeu i Juliji“, kao i u „Dundu Maroju“, a samo smo „mala zrnca peska dokle ti oko seže“, kako kaže Bariko. Sve ovo je važno jer trebamo čuvati ovaj Grad, pomoći mu našom tišinom i poštovanjem, podupreti ga ljubavlju i okupati muzikom, poezijom – rekao je povodom otvaranja Krešimir Dolenčić, čelnik čuvene manifestacije.

Premijerni dramski program otvaraju 25. jula Šekspirovi „Romeo i Julija“ u režiji Jagoša Markovića koji je jednu od najlepših ljubavnih priča smestio u renesansni dubrovački letnjikovac Skočibuha. „Dunda Maroja“ Marina Držića u režiji Krešimira Dolenčića, scensku vivisekciju akutnog pitanja – šta ostavljamo sopstvenoj deci, publika će premijerno videti 9. avgusta. Izvođenjau odlomaka romana „Okean more“, u izboru i adaptaciji Mani Gotovac (HNK Varaždin, uz podršku Italijanskog instituta Zagreb) prisustvovaće i sam Alesandro Bariko, koji će upriličiti i književno veče. I Arsen Dedić će imati svoje veče pod nazivom „Pisac opće prakse“, a uz klavirsku pratnju sina Matije. Publiku očekuju i teatralizacije dela Iva Brešana u režiji Vinka Brešana.

Ambijentalne gradske prostore ispunit će i barokna muzika, u izvođenju tri ugledna ansambla iz Italije, Nemačke i Francuske.

Izvor: BlicOnline/T.Nj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *