Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NIKOLA TESLA KAO STRIP JUNAK

O naučnicima se retko crtaju stripovi, osim ako ne predstavljaju zle likove koji prete nekom super-heroju. Izuzetak je strip o Nikoli Tesli koji je u Srbiji predstavljen na festivalu nauke na Fruškoj gori.

Munja je zaparala nebo kada je na današnji dan, pre 158 godina Nikola Tesla rođen u Smiljanu, nacrtao je Rejv Mehta, autor stripa „Izumitelj, priča o Tesli“.

Kroz sagu o pronalascima, Mehta crta nimalo dosadan život slavnog srpskog naučnika.

„Teslina priča mi je bila fascinantna. Istražujući u Sjedninjenim Državama bilo mi je neverovatno da je još niko nije nacrtao. Pisalo se o njegovoj biografiji, ali ne o životnom putu, a meni se činilo da je njegov put bio važniji od svega što je izumeo“, priča Mehta.

Njegov životni put, sa svim usponima i padovima, izdajama koje je istrpeo i nepoverenju javnosti, koje je razbio uspešnim pronalascima, inspiracija su za svakog naučnika, kaže Mehta.

Neki budući naučnici se sada nalaze u školskim klupama. I njima je namenjen ovaj strip.

„Strip je dostupan broju od čak 35 miliona učenika. Dosad je prodato 30.000 primeraka i to je danas najprodavaniji strip koji nije naučno-fantastičnog žanra u Sjedinjenim Državama. Mnogo više njih sada zna o Nikoli Tesli i u prilici je da bude inspirisano njegovim životom“, dodaje Mehta.

U šest poglavlja opisan život Nikole Tesle u ovom stripu za sada je dostupan samo na engleskom jeziku.

Na veb-sajtu koji ocenjuje kvalitet štiva, ocenjen je visoko, sa 4 zvezdice i veoma je prodavan na najvećoj svetskoj onlajn prodavnici Amazon.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *