Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KROKODIL U BEOGRADU OD 12. DO 14. JUNA

BEOGRAD – Festival Krokodil biće otvoren u četvrtak, 12. juna ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, a gosti manifestacije do 14. juna biće 14 autora iz Srbije i inostranstva, najavili su u utorak organizatori.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, na otvaranju festivala biće predstavljeni autori koji žive u inostranstvu i pišu na stranom jeziku, drugo veče gostuju pisci manjinskih zajednica, dok je završnica posvećena najkreativnijim i najprovokativnijim autorima regiona.

Gost festivala, sociolog iz Hrvatske Srećko Horvat, rekao je da publici neće čitati svoje teorijske tekstove, već da će govoriti o Gavrilu Principu iz aspekta koji nisu bili razmatrani u ostalim osvrtima, kao ni u umetničkim radovima.

„Principom se bavio reditelj Emir Kusturica, napravljene su dve pozorišne predstave, ali nije postavljeno ključno pitanje kako bi mi Gavrilu Principu izgledali danas, kada je u Hrvatskoj privatizovano 95 odsto banaka, u Srbiji 70 odsto, a neke od njih su vlasništvo Austrije“, rekao je Horvat.

On je dodao da je u dosadašnjim osvrtima na lik i delo Gavrila Principa postavljeno pitanje da li je on bio borac za slobodu, ali da je danas na delu nova vrsta državnog imperijalizma koja se prikazuje kroz kredite i minuse na bankarskim računima.

Horvat je dodao da su javna okupljanja poput Krokodilovog književnog festivala važna, pogotovo u zemljama u kojima se u 21. veku praktikuje cenzura, iako bi se, kako je dodao, lično složio sa stavom Federika Felinija da je cenzura reklama koju plaća vlada.

Kosovska spisateljica i rezident Krokodilove kuće za pisce Ervina Haljilji rekla je da je razočarana i da se bolji politike i stigmatizacije koju pravi politika i u Beogradu i u Prištini.

Ona je dodala da bi gradjani Srbije i Kosova trebalo da se bolje upoznaju kako bi se razbili vladajući stereotipi i predrasude koji mogu biti opasan problem u budućnosti, a da je u tome važna uloga umetnosti koja ima veliku snagu.

Na festivalu, izmedju ostalih, gostuju i Aleksandar Hemon (Bosna i Hercegovina/SAD), albanska spisateljica Ornela Vorpsi, koja piše na francuskom i italijanskom jeziku, irski pripovedač koji živi u Rumuniji Filip O’Kjalah, hrvatska autorka Alida Bremer i spisateljica i prevodilac Silvija Monros.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *