Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CIKLUS FILMOVA: 3,2,1, MEKSIKO PRIKAZUJE

Ciklus meksičkih filmova „3, 2, 1 Meksiko prikazuje…“ održaće se od 13. do 15. juna u Kulturnom centru REX u Beogradu.

Institut Servantes, u saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu i Kulturnim centrom REX, nudi presek meksičke kinematografije nastale u proteklih pet godina kroz izbor pet igranih filmova: Na kraju – ljubav (2009) čine tri ljubavne priče koje se odvijaju tokom tri dana u jednom gradu. Student (2009) se bavi temom generacijskog jaza, Pola sveta (2009) je priča o seksualnom buđenju mladića Minga, a Cvet od blata (2010) pripoveda o strasti koju jedna adolescentkinja budi kod priznatog meksičkog naučnika. Spirala (2008) je priča o ljudima koji se iseljavaju iz svojih mesta ne shvatajući da time uništavaju upravo ono što žele da sačuvaju, svoje porodice.

Počeci meksičke kinematografije datiraju iz 1896. godine, samo osam meseci nakon prve filmske projekcije održane u Parizu. Tokom godina, meksička kinematografija postala je jedna od najrazvijenijih na španskom govornom području, uz špansku i argentinsku.

Međunarodno priznanje meksičkog filma i proboj generacije reditelja rođenih šezdesetih i sedamdesetih godina rezultirali su produkcijom vrednom pažnje. Reč je o filmovima željnim komunikacije sa gledaocem koji time čini suštinski važan element filma.
Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *