Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U JERUSALIMU OTKRIVENA ULICA IZ VIZANTIJSKOG DOBA

Arheolozi su u Jerusalimu otkrili deo kamene ulice koja svedoči da je ovaj grad bio središte trgovine još pre 1.500 godina.

Parče ulice dugo 5,8 metara prolazi sa zapada kroz centar starog jezgra grada i zaustavlja se ispred velike cisterne koja stanovnike snabdeva vodom.

Na nalazištu je otkrivena i izvesna količina grnčarije, novčića i bronzanih tegova koji su se koristili za merenje dragocenih metala.

„Ovo otkriće potkrepljuje prikaz grada na mozaiku koji je ranije otkriven u jednom hramu u Jordanu“, rekao je Ofer Sijon, predstavnik Izraelske uprave antikviteta.

Mapa grada u mozaiku je dugo korišćena za razumevanje razvoja grada u periodu izmedju IV i VI veka, a otkriće ulice samo potvrđuje njenu verodostojnost.

„Ulica je bila stecište glavnih događaja tokom procvata trgovine u drevnom Jerusalimu“, rekao je Sijon, navodeći da se ona nalazi na 4,3 metra ispod sadašnje ulice.

Na mapi u mozaiku, pronađenoj u vizantijskoj crkvi u jordanskom gradu Madaba, ucrtane su sve glavne ulice drevnog Jerusalima, kao i hrisćanska sveta mesta, poput crkve Svetog groba gde je, prema hrišćanskom verovanju, Isus Hrist bio sahranjen.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *