Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VOJSKOVOĐA I MECENA UMETNOSTI

U galeriji Donji Belvedere u Beču,juče je otvarena izložba posvećena austrijskom princu Eugenu Savojskom (1663-1736), znamenitom vojskovođi, filozofu i ljubitelju umetnosti.

Dva dvorca i barokni park između, koji su početkom 18. veka služili kao njegova letnja rezidencija, biće ambijent u kojem će posetioci moći na intenzivan način da dožive ovog austrijskog princa – kao vojskovođu, državnika i mecenu nauke i umetnosti. Izložba obuhvata eksponate umetničkih zbirki Eugena Savojskog, pre svega slike, ali i grafike, rukopise i knjige koji će biti predstavljeni u originalnoj dekoraciji prostora, te će posetioci moći da se upoznaju i sa ondašnjim načinom opremanja objekata u kojima je, kao predsednik Dvorskog ratnog saveta i član tajne državne konferencije, ovaj princ primao u audijenciju najviše goste.

Eugen Savojski bio je veliki ljubitelj umetnosti, koji je s različitih ratišta uspevao da korespondira sa umetnicima, arhitektama, građevinskim majstorima i vodećim ljudima svog doba. U umetninama koje je on kupovao ispisivala se evropska istorija umetnosti i kulture, a snažno interesovanje pokazao je i za prirodne nauke, o čemu svedoči velika zbirka egzotičnih životinja i biljaka.

„Vrlina, mudrost i ljubav za lepom umetnošću opravdavali su njegovu slavu“, rekao je Žan-Baptist Ruso za ovog princa sa neobičnim sluhom za umetnost i kulturu. Eugen Savojski je bio italijanskog porekla, po rođenju Francuz, koji je nakon svog neverovatno brzog uspona i savršene karijere vojskovođe bio jedan od najuticajnijih Austrijanaca. Za dug period obeležio je sudbinu svoje zemlje i njenu istoriju umetnosti i kulture. Kao diplomata i savetnik careva Leopolda I, Jozefa I i Karla VI, putovao je po čitavoj Evropi od jednog ratišta do drugog i imao odlučujuću ulogu u određivanju budućnosti porodice Habsburg. Moto mu je bio „Austrija iznad svega“.

Izvor: Danas A. Ć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *