Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJIGA O MILUTINU MILANKOVIĆU

Izdavačka kuća „Oskar i princeza“ povodom 130. godišnjice od rođenja našeg znamenitog naučnika Milutina Milankovića, pokrenula je ediciju „Detinjstvo velikih – naučnici“.

Milutin Milanković koji zauzima veoma visoko mesto na svetskoj listi priznatih naučnih genija, a koji je pomno proučavan u svetu, a doskora jedva poznat u našoj zemlji, našao se na početku ove edicije.

U formi originalne poetsko-romansirane biografije, tekst Rade Ilić, sa elegantnim ilustracijama Đorđa Miljanovića, pretočen je u prvu slikovnicu tog tipa na našim prostorima, s ciljem približavanja deci Milankovićeve „nebeske brazde koju je uzorao pri kraju drugog a čije ćemo rezultate požnjeti u trećem milenijumu“.

Ilustracije vedrog ambijenta i likova, zasnovane na svetlim nežnim tonovima, čine da prvi kontakt deteta s ozbiljnom temom bude razumljiviji i radosniji.

Saznanje da je svako bio „mali“, imao prepoznatljive i uobičajene dogodovštine i osobine – najbolji je put podstreka detetu za razmišljanje o sebi i svojim sklonostima i talentima.

Unesko je ovu godinu uvrstio u zvaničnu listu značajnih godišnjica, što je još jedna potvrda o značaju međunarodnih razmera dela našeg velikog naučnika. U periodu od 22. do 25. septembra, pod pokroviteljstvom Uneska, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan je Međunarodni naučni simpozijum na temu „Klimatske promene na početku druge dekade ovog veka“.

Značajan doprinos i originalan dodatak ovom važnom događaju, daje Izdavačka kuća „Oskar i princeza“ svojom knjigom-slikovnicom „Milutin Milanković“.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *