Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VUKOV SABOR OD 14. DO 20.09.

Jedna od najstarijih manifestacija u kulturi Srba, Vukov sabor, u čast velikana srpske kulture Vuka Karadžića, biće održan 75. put tokom sledeće sedmice u njegovom zavičajnom Jadru.
Ovogodišnji sabor, čiji će program trajati od ponedeljka 14. do nedelje 20. septembra, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u organizaciji grada Loznica i ovdašnjeg Centra za kulturu Vuk Karadžić, a uz pomoć donatora. Kako je najavila direktorka Centra za kulturu Dajana Đedović, tokom višednevne manifestacije biće izvedeno 15 programa – u Loznici, Tršiću i Beogradu. Raznovrsni kulturno-umetnički programi će se odvijati sve do nedelje, kada će u Tršiću na centralnoj svečanosti nastupiti Nacionalni ansambl Kolo, a saborsku besedu će, kako je najavila Đedovićeva, održati specijalni savetnik ministra kulture Zoran Hamović.

Završnog dana sabora u Tršiću će biti priređen centralni program, rekla je ona, dodajući da su prvu tematsku celinu pod nazivom Moj grad, srpski Beč priredile profesorke Instituta za slavistiku Univerziteta u Beču Gordana Ilić-Marković i Ana Krečmer, sa grupom svojih studenata.

Biće to prilika da se publici u Loznici približe pojedinosti iz života i stvaralaštva znamenitih Srba, koji su zbog studija ili posla bili vezani za Beč u periodu od XVIII do kraja druge decenije XX veka, rekla je ona. Na taj način biće predstavljen Vuk, njegova ćerka Mina, supruga Ana, zatim Dositej Obradović, Jovan Cvijić, Milutin Milanković i niz drugih ličnosti, velikana srpske kulture, nauke i umetnosti, od kojih su mnogi značajni i za Evropu i za svet, navela je Đedovićeva.

Takođe, u okviru ciklusa Baština , dokumentarnom izložbom u Loznici, pod naslovom Vuku, srpski narod , prvi put će biti prikazan rad Odbora za podizanje spomenika Vuku Karadžiću u Beogradu, od 1931. do 1939. godine. Autor izložbe je kustos istoričar u Muzeju Jadra Dragica Petrović, navela je ona i podsetila da je zaslugom odbora, Vuku u čast podignut spomenik u Beogradu, u Tršiću izgrađena Spomen-kuća, utemljen sam Vukov sabor, a Lozničanima darivan dom kulture.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *