Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DNEVNIK ANE FRANK KAO STRIP

Muzej Ane Frank objavio je danas strip verziju njenog dnevnika u nadi da će priča o njenom stradanju tokom Drugog svetskog rata dospeti do najšire čitalačke publike.

Predstavnica muzeja Anemari Beker izjavila je da je novo izdanje namenjeno mladima koji možda ne bi bili zainteresovani da u klasičnoj formi pročitaju dnevnik jevrejske devojčice koja je umrla u nacističkom koncentracionom logoru.

Korišćenje tehnike stripa za ilustrovanje ozbiljnih istorijskih tema kao što je genocid nije novina.

*Kasnije ovog meseca strip verzija dnevnika Ane Frank stiže u američke knjižare, potom u britanske, a planiraju se i prevodi na nemački, francuski i italijanski jezik

„Maus“ Arta Spigelmana, strip (ili grafička verzija kako se još naziva ta forma) biografija njegovo oca koji je preživeo internaciju u Aušvicu, dobio je Pulicerovu nagradu 1992.

Biografija Ane Frank, čije je izdavanje odobrio njen muzej u Amsterdamu, urađena je u saradnji američkog autora Sida Džejskobsona i crtača Ernesta Kolona.

Njih dvojica su koautori i grafičkog bestselera o terorističkim napadaima u SAD 2001, pod nazivom „The 9/11 Commission Report“.

Izvor: Blic Online /Beta Foto: AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *