Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVA LICA TOLSTOJA

U Biblioteci grada Beograda otvorena izložba „Sva lica Tolstoja“, povodom veka od smrti slavnog ruskog pisca. Izložba sadrži vredan knjižni materijal iz fondova nekoliko biblioteka.

Obeležavanju 100-godišnjice smrti ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja (1828-1910), u Rusiji i širom sveta, pridružila se i Bibliteka grada Beograda izložbom „Sva lica Tolstoja“, koju čini vredan knjižni materijal iz fondova nekoliko biblioteka.

Izložba je osmišljena kao završnica ciklusa predavanja „Lav Tolstoj – nova čitanja“, koji je tokom novembra i u prvoj nedelji decembra organizovan u našoj biblioteci, rekla je na otvaranju izložbe direktorka biblioteke Jasmina Ninkov.

U okviru tog ciklusa, na moderan način, uz korišćenje multimedijalne tehnike, o Tolstoju su govorili profesori književnosti, psiholozi, analitičari religije i dramski umetnici.

„Okupili smo se povodom jubileja ruskog klasika, velikog svetskog pisca koji je u 21. veku bio stub savremenog obrazovanja i kulture, na otvaranju specifične izložbe, jer predstavlja ono što nije toliko poznato, prepisku sa našim sugrađanima, ljudima koji su živeli u Srbiji, knjige koje su prevođene u 19, 20. i 21. veku“, istakla je Ninkov.

Knjige, fotografije, ilustracije i dokumenta o Tolstoju su iz fondova Biblioteke grada Beograda, Narodne biblioteke Srbije, biblioteke Ruskog doma u Beogradu, biblioteke Katedre za slavistiku Filološkog fakulteta i uglavnom se ne iznose iz matičnih kuća.

Glišićev prevod „Krajcerove sonate“ iz 1890.

Ataše za kulturu Rusije Aleksandar Konanihin istakao je da su u više od 100 zemalja imali kulturne manifestacije posvećene Tolstoju, od Afrike do SAD i da se raduje što je i u Beogradu otvorena tako dobra izložba.

„To mi je posebno drago, jer je Tolstoj napisao i nekoliko izuzetno dobrih članaka u vezi sa Srbijom i Bosnom“, rekao je Konanihin.

Na izložbi, otvorenoj sinoć, koja traje do 18. decembra, posetioci mogu da vide retku zbirku najranijih prevoda dela čuvenog ruskog pisca u Srbiji, sa kraja 19. i početka 20. veka, Tolstojevu prepisku sa Anđom Petrović, sestrom slikarke Nadežde Petrović, povodom aneksione krize Bosne i Hercegovine 1908. godine, kao i malu zbirku karikatura inspirisanih Tolstojem.
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *