Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRBIJA NA MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA U SOFIJI

BEOGRAD – Srbija će od 7. do 11. decembra učestvovati na Međunarodnom sajmu knjiga u Bugarskoj, na kojem će se predstaviti srpski pisci Dragan Velikić, Zoran Ćirić i Sanja Domazet, kao i srpsko-bugarski autori Velimir Kostov i Mila Vasov.

„Učešće Srbije na Sajmu knjiga u Sofiji veoma je značajno zbog toga što u Bugarskoj postoji veliko interesovanje za srpski jezik i književnost. Srpski jezik se izučava na četiri univerziteta u Bugarskoj, a tokom poslednje dve godine na bugarski je prevedeno dvadesetak dela savremenih srpskih pisaca“, rekao je savetnik u Ministarstvu kulture Srbije Mladen Vesković.

Na štandu Srbije na sofijskom sajmu knjiga biće predstavljeno 268 naslova, među kojima su, pored dela savremenih srpskih autora na srpskom i u prevodu na bugarski jezik, knjige bugarskih pisaca koje su objavljene u Srbiji.

„Po ukupnom broju prevoda na godišnjem nivou, naročito na konkursu koji svake godine organizuje Ministarstvo kulture za inostrane izdavače koji objavljuju dela srpskih pisaca, Bugarska prednjači u regionu, a tokom protekle dve godine objavljeno je dvadesetak srpskih dela na bugarskom jeziku“, rekao je Vesković.

Tokom sofijskog sajma, na Univerzitetu u Plovdivu, na Katedri za srpski jezik, biće održano predavanje o savremenoj srpskoj književnosti. Srpski jezik se izučava na univerzitetima u Plovdivu, Blagojevgradu, Sofiji i Velikom Trnovu. Na svakoj od katedri ima šezdesetak studenata, a u Blagojevgradu i više, rekao je Vesković.

U sajamskom programu „Helikon“, nazvanom po književnoj nagradi koja je pandan NIN-ovoj nagradi u Srbiji, biće priređena posebna promocija romana „Ruski prozor“ Dragana Velikića, koji je nedavno objavljen na bugarskom jeziku. „Ruski prozor“ biće predstavljen i na promociji koju organizuje književno-prevodilačka fondacija „Traduki“, a najavljena je i promocija romana „Komo“ Srđana Valjarevića, koju organizuje njegov bugarski izdavač „Ciela“.

Biće predstavljene i knjige Sanje Domazet objavljene na bugarskom jeziku, a u sofijskom teatru biće izvedene predstave rađene prema njenim komadima „Frida Kalo“ i „Koko“. Zoran Ćirić je bugarskim čitaocima, za sada, poznat po svojim pričama, a u toku je i prevođenje njegovog romana „Homo“ na bugarski jezik.

Na 28. Božićnom narodnom sajmu knjiga u Sofiji učestvuje oko 200 bugarskih izdavača, kao i pedesetak iz inostranstva, uz nekoliko nacionalnih prezentacija.

Izvor: Glas javnosti/ Beta

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *