Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GRAN PRI BALKANIME ZA FILM „VILLA ANTROPOFF“

Beograd – Gran pri 9. Evropskog festivala animiranog filma Balkanima, koji je svečano završen 6. oktobra, dobio je film „Villa Antropoff“ Vladimira Lešiova i Kaspara Jancisa iz Letonije, koji je osvojio i festivalski Gran pri „Novi Beograd“ za „originalno, sugestivno i suvereno korišćenje ključnih filmskih elemenata kao što su režija, animacija, ideja, dizajn i zvuk koji čine jedinstveno i uznemiravajuće ostvarenje“.

Nagradu za najbolji film Jugoistočne Evrope dobio je „The Scream“ Sebastijana Kosora iz Rumunije, a najbolji studentski film je nemački „Bear Me“ Kasije Vilk.

Žiri međunarodnog programa, koji su činili Jirži Kubiček, scenarista i autor animiranih filmova iz Češke, Joško Marušić, majstor zagrebačke animacije, i Čedomir Vasić, umetnik iz Srbije, dodelio je i specijalne nagrade, a filmu „Junod“ autora Shinichiro Kimura iz Japana, koji govori o važnosti humanitarnog rada, dodelio je posebno priznanje.

Specijalne nagrade dodeljene su filmovima: „Genetski inženjering“ Marka Jozovića iz Srbije za „skladan odnos između ključnih animacijskih elemenata, dramaturgije, tajminga i ritma“, „Bigshot“ Morisa Huvelina iz Francuske za najduhovitiji film festivala, „Aalterate“ Kristobala de Oliveire iz Francuske za izvrsnu transformaciju različitih grafičkih elemenata u sugestivnu celinu, „Tinamv1″ Adnana Popovića iz Austrije za „hrabro eksperimentisanje sa apstraktnim grafičkim, luminokinetičkim i novomedijskim elementima“ i „One Moment Please“ Martina Kopmana iz Holandije za originalnu ideju.

Nagrada za najbolju školu dodeljena je Univerzitetu umetnosti u Poznanu za „likovnu slobodu i umetničku originalnost ujednačenu kroz kvalitet prikazanih filmova na festivalu“.

Nagrada SAE Instituta Beograd dodeljena je filmu „Potemkin 10″ Relje Ilića iz Srbije za „istraživački pokušaj i dalje tehničko istraživanje“. Filmu „Net“ Igora Đorđevića dodeljena je nagrada Zoptic.

Izvor: Danas/K. R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *