Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IMAM 24 LITRA JUGOSLOVENSKOG RIZLINGA U GARAŽI Najbolje replike iz „Mućki“

Foto: screenshotJedna od legendarnih replika iz „Mućki“

Na današnji dan pre 35 godina emitovana je prva epizoda britanske serije „Mućke“ (Only Fools and Horses), jedne od najpopularnijih humorističkih serija svih vremena.

Serija je pratila uspone i padove u životima braće Troter iz Pekama, starijeg, brbljivog Dereka „Del Boja“ (Dejvid Džejson) i mlađeg i smotanijeg Rodnija (Nikolas Lindherst), naročito njihove brojne uzaludne i najčešće sulude pokušaje da se brzo obogate prodavanjem nelegalne, polovne i nekvalitetne robe.

Kreator Džon Salivan, scenarista pod ugovorom na Bi-Bi-Siju, pre „Mućki“ je radio na vrlo uspešnoj seriji „Građanin Smit“ (Citizen Smith) a onda je došao na ideju o kokni preprodavcu iz radničke klase koji na svaki način pokušava da izbegne plaćanje poreza i pronalaženje stalnog zaposlenja. Naziv serije, u originalu „Samo budale i konji“ (Only Fools and Horses) deo je poslovice „samo budale i konji rade“, iz jednog američkog vodvilja iz 19. veka. Salivan je bio autor i izvođač numere za špicu, u kojoj je objasnio poreklo naslova serije.

Prva sezona, premijerno emitovana 8. septembra u 20:30 na BBC1, imala je prosečnu gledanost i mlake reakcije kritičara, ali BBC se držao politike „negovanja“ svojih serija i naručio je drugu sezonu, što se ispostavilo kao pravi potez. Del Boj i Rodni su vremenom ušli publici pod kožu.

Tokom deset sezona emtiovanja i još devet božićnih specijala (poslednji prikazan 2003), „Mućke“ su postale pop fenomen i dale svoj doprinos britanskoj kulturi, između ostalog, i nekim novim rečima i izrazima koji su uvršteni u rečnik.

Iako su u anketi Bi-Bi-Sija iz 2004. „Mućke“ priglašene za najbolji sitkom (komediju situacije) svih vremena, glumac Džon Čalis, koji je tumačio prodavca kola Bojsija, otkrio je u intervjuu 2015. da je ova televizijska kuća bila „pomalo posramljena“ tolikim uspehom serije.

Naime, čelnici korporacije bili su zabrinuti da bi „Mućke“ mogle da postanu veće od samog Bi-Bi-Sija.

– BBC je bio veći od svega i nije mu se dopalo što su „Mućke“ imale toliko uspeha. Po završetku snimanja neke sezone, rekli su nam zavidno, „Možete da imate žurku ovde ali ponesite svoje vino“. Što je još gore, jedan od funkcionera TV kuće u govoru se pretvarao kao da nikad nije gledao seriju – otkriva Čalis.

– Mogao je barem da kaže, „Hvala, momci, što ste napravili najbolju i najuspešniju komediju u zemlji“. Pretpostavljam da nisu hteli da ih „Mućke“ prerastu BBC – dodao je glumac.

NAJBOLJI CITATI IZ SERIJE:

– Imam 24 litara jugoslovenskog rizlinga u garaži. (Del Boj)

– Onaj Gandi je snimio jedan film i nigde više se nije pojavio. (Triger)

– Slušam Mocartov koncert br. 5. Karaoke verziju, nema reči. (Triger)

– Ako bude žensko, zvaće se Sigurni, po onoj glumici, a ako bude dečak nazvaće ga Rodni, po Dejvu. (Triger)

– To je ista metla, samo sam joj 17 puta promenio glavu sa četkom, a 14 puta dršku. (Triger)

– Jednog dana će možda napraviti mjuzikl o porodici Troter. A onda, kao nastavak, mogu da naprave „Šindlerovu listu“ na ledu. (Rodni)

– Samo Bog zna odakle ti hrabrost da šetaš mračnim uličicama sa svim tim zlatom. Kada te vide, sigurno im izgledaš kao hodajući penzijski plan nekog pljačkaša. (Rodni Del Boju)

– Dobri, slatki dedica, Bog da mu dušu prosti. Bio je od koristi koliko i sunčane naočare na momku bez jednog uveta. (Rodni)

– Moj otac je umro dve godine pre nego što sam rođen. (Triger)

– Opšte je poznata činjenica da 90 odsto stranih turista dolazi iz inostranstva. (Del Boj)

– Kako se beše zove onaj lik koji je izmislio Dajsonov usisivač? (Triger)

– Upravo sam otkrio da me žena laže. Svako jutro dok izlazim iz kuće kaže da će da me ostavi, i svaki put kad se vratim, još je tamo. (Denzil)

– Rodni, već sam ti objasnio, svaku dobit delimo na ravne časti, 60-40. (Del Boj)

– Imam užasan osećaj. Ako postoji ta reinkarnacija, kakve sam sreće, vartiću se kao ja. (Rodni)

– Imam crni pojas u origamiju. (Del Boj)

– Imam persijski tepih sa više hrane na njemu nego na jelovniku. (Del Boj)

– Naravno da nije umeo da pliva, imao je jednu ruku. Išao bi u krug, zar ne? (Del Boj)

– Ja sam jedini iz familije koji je služio na moru. Doduše, brat mog dede je bio oficir za bezbednost na Titaniku ali o tome se ne priča. (Albert)

Izvor: Blic/M.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *