Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„TOSKA“ NA TRGU SLOBODE U NOVOM SADU

Novi Sad je jedini grad u Srbiji u kojem će, uz još više od 40 gradova Evrope, biti ostvaren prenos opere „Toska“ Đakoma Pučinija, dela koje će pod upravom Zubina Mehte biti izvedeno 13. juna u Umetničkom centru kraljice Sofije u Valensiji, najavljeno je u Gradskoj kući.

Novi Sad se prošle godine priključio mnogim evropskim gradovima u realizaciji prenosa opere „Karmen“ Žorža Bizea, koja je izvedena na Trgu slobode u okviru umetničkog projekta „Viva Evropa“, podsetio je član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać je na konferenciji za novinare.

Napominjući da se ta manifestacija održava treću godinu pod pokroviteljstvom EU, radi promovisanja kroz umetnost opštih vrednosti poput zajedništva, borbe protiv siromaštva ili volonterstva, on je pozvao Novosađane da prisustvuju tom izuzetnom umetničkom događaju, koji u ponedeljak, 13. juna, na centralnom gradskom trgu počinje u 20.00 sati.

Poseban doživljaj je to što će publika imati priliku da uz Zubina Mehtu vidi nastup i drugih vrhunskih umetnika svetske operske i muzičke scene kao što su sopran Oksana Dika, bariton Brin Terfel i drugi, rekao je sekretar Muzičke omladine Novog Sada Milan Radulović.

On je istakao da će za praćenje prenosa „Toske“ na video zidu, na novosadskom Trgu slobode biti postavljeno oko 1.000 sedišta i dodao da će biti obezbeđeni kvalitetan video signal i ozvučenje.

Pošto je prošlogodišnji prenos opere „Karmen“ pokvarilo nevreme, organizatori manifestacije su se pripremili da u slučaju kiše premeste praćenje izvođenja „Toske“ u Sinagogu.

Izvor: Tanjug/B 92 Foto: www.seenandheard-international.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *