Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HILARI MANTEL DOBITNICA BUKEROVE NAGRADE

Ovogodišnja dobitnica: Hilari Mantel

Britanska autorka Hilari Mantel ovogodišnja je dobitnica nagrade Man Buker, za roman o političkim intrigama tokom vladavine kralja Henrija Osmog, javile su svetske agencije.

Roman „Wolf Hall“ priča je o pobuni podstaknutoj željom britanskog kralja da se oženi Anom Bolejn, ispričana iz perspektive kraljevskog savetnika Tomasa Kromvela.

Hilari Mantel, koja je uz nagradu dobila ček na 50.000 funti (80.000 dolara), rekla je da je Bukerovu nagradu doživela kao „zelezničku nesreću“ „U ovom trenutku srećna letim“, kazala je britanska književnica, koja je važila za favorita za ovogodišnjeg Bukera.

Predsednik žirija za dodelu nagrade Džejms Noti rekao je da je odluka o dobitniku priznanja „zasnovana na samoj veličini knjige“.

„Smelost njene narativnosti, okruženje u kojem je smeštena. Izuzetan način na koji je Hilari Mantel napisala ono što je jedan od članova žirija nazvao savremenim romanom, modernim romanom, čija se radnja dešava u 16. veku“, objasnio je Noti.

„Wolf Hall“ je prikaz haosa koji je nastao iz kraljeve želje za muškim naslednikom, zbog čega je napustio prvu ženu Katarinu Aragonsku kako bi se oženio Anom Bolen. Kada je Vatikan odbio da poništi brak, kralj je odbio autoritet pape i sam sebe proglasio prvim čovekom engleske crkve.

Bivša socijalna radnica i filmska kritičarka koja je do sada napisala kratke priče, memoare „Giving Up the Ghost“ i kritički priznat roman „Beyond Black“, 57-godišnja Hilari Mantel pet godina je pisala „Wolf Hall“, a trenutno radi na njegovom nastavku. U najužem izboru za Bukerovu nagradu ove godine bili su i raniji dobitnici tog priznanja A.S. Bajat, sa romanom „The Children’s Book“ i Dž. M. Kuci sa knjigom „Summertime“.

U uži izbor za nagradu ove godine ušli su i Adam Foulds sa knjigom „The Quickening Maze“, Sajmon Mor sa delom „The Glass Room“ i Sara Voters sa romanom „The Little Stranger“.

Za nagradu Buker mogu da konkurišu pisci iz Velike Britanije, Irske i zemalja Komonvelta.

Izvor: Blic Online / Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *