Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJAŽEVČANI NEKAD – PUTOVANJA I KONTAKTI

Putovanja u inostranstvo nekadašnjih žitelja grada Knjaževca su bila retka.U prvoj polovini prošlog veka u Austriju, Francusku i Nemačku putovali su samo imućni poslovni ljudi, poput Dragog i Žike Atanaskovića, koji su nemačkom robom snabdevali zanatlije. U prekookeanske zemlje odlazili su brodovima samo oni, koji su «trbuhom za kruhom» tražili svoje parče neba na kugli zemaljskoj i to zauvek. Takvih je i u Srbiji bilo malo još manje iz ovog kraja.

Dosta Knjaževčana je išlo u susednu Rumuniju na rad, vođeni bujerima ili boljarima, po negde nazvani i dragomanima, koji su se bogatili na njihov račun. U Bugarsku se putovalo ređe zbog ranijih ratnih sukoba, a prelaz preko granice bio je moguć samo za vreme graničnih svečanosti, kao na primer, na dan sv Prokopija, na prelazu Kadibogaz, iznad sela Novog Korita, kada su tamo masovno odlazili ljudi svim prevoznim sredstvima, a neki na toj razdaljini (27 kilometara od Knjaževca) i pešice u jednom pravcu. .

Svečano otvaranje susreta građana obe zemlje bilo je na ničijoj zemlji, a po otvaranju je bio dozvoljen obostrani prelaz u dubinu strane teritorije do jednog kilometra. Na našoj strani bilo je puno trgovačkih štandova, mahom sa izloženim svilenim tkaninama, maramama, muškim košuljama, vunenim šalovima, obućom. Na bugarskoj strani bilo je predmeta od porcelana, cigareta, a najviše su se prodavali parfemi i ružina ulja, koja su naši građani masovno kupovali. Na svečanom otvaranju svirala je vojna muzika i na jednoj i na drugoj strani, a bilo je i govornika… Posebne dozvole za prelaz granice dobijali su građani koji su imali nepokretnu imovinu u drugoj teritorijii, zbog obrade zemlje.

Nakon Drugog svetskog rata, a i sada u XXI veku Knjaževčani putuju duž cele Evrope, a i sveta, što zbog posla, što turistički.. Najviše ih je u drugoj polovini XX veka radilo u Francuskoj, u fabrikama «Pežo» i «Reno» (preko 250 radnika), u Nemačkoj i Austriji (građevinski radinici -zidari i armirači), u Engleskoj i Švajcarskoj, medicinsko osoblje (lekari i sestre), u Holandiji (oko 50 radnica u proizvodnji cveća).

Danas putuju na turističke destinacije u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Španiji, a mnogi mladi pronalaze privremeni posao u SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *