Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REMEK – DELA U SANU

Do 18. oktobra posetiocima će biti ponuđena tri viđenja 130 slikarskih dela 50 autora iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu

Katarina Ivanović, Venecijanski vinogradar

Izložba 130 remek-dela 50 autora iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, pod nazivom „Sto godina srpske umetnosti – Slikarstvo u Srbiji 1850-1950″ otvorena je sinoć u Galeriji SANU u Beogradu.

Do 18. oktobra, ljubitelji slikarstva moći će da pogledaju, između ostalih, dela Katarine Ivanović, Konstantina Danila, Đure Jakšića, Đorđa Krstića, Steve Todorovića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, zatim iz generacije mlađih, Nadežde Petrović, Ivana Radovića, Jovana Bijelića, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Mihaila S. Petrova, do onih koji su pionirski obeležili godine ranog posleratnog modernizma, među kojima su bili Milan Konjović, Petar Lubarda, Ljubica Sokić, Milo Milunović…

O izložbi i njenom inovativnom konceptu koji daje novu vizuru juče su, u Galeriji SANU, govorili novinarima autori postavke, kustosi Ljubica Miljković, Gordana Stanišić i Petar Petrović sa direktorkom Narodnog muzeja Tatjanom Cvjetićanin.

– Posetiocima će biti ponuđena tri viđenja 130 dela jednog od najzanimljivijeg perioda razvoja srpske umetnosti. Inovativnim konceptom izložba ćena svake dve nedelje dobijati novo ruho, otvorena za nova iskustva.

U prvoj fazi koja će trajati od 7. do 20. septembra sva pažnja će biti usmerena na slike i crteže nastale tokom XIX veka. Tokom druge postavke, u periodu od 22. septembra do 4. oktobra, u fokusu će se nalaziti dela nastala tokom prve tri decenije XX veka.

U poslednjoj postavci, u kojoj će posetioci uživati od 6. do 18. oktobra, u prvom planu će se naći dela koja oslikavaju četrdesete i pedesete godine prošlog veka – rekla je Tatjana Cvjetićanin.

Za razliku od izložbe pod istim nazivom, koja je prošlog proleća u Bukureštu uspešno predstavila 150 dela 50 autora, autori izložbe su dvadeset dela morali da izostave zbog manjeg izložbenog prostora u Galeriji SANU.

Oni su istakli da je svih 50 autora ostalo na broju da svedoči o periodu od 1850. do 1950. godine. Na primer, Nadežda Petrović je u Rumuniji predstavljena sa dve slike, a u Beogradu sa jednom. Ali se vodilo računa o suštini.

Tokom izložbe biće obezbeđeno svakodnevno stručno vođenje posetilaca, a bogato ilustrovan katalog prodavaće se po ceni od 1.000 dinara.

S obzirom na to da su mnoga dela konzervatorskim postupcima osvežena, direktorka Cvjetićanin je izrazila nadu da će posle Beograda ova postavka gostovati po Evropi, jer bi bilo šteta da se ovako sjajno opremljene slike vrate u depo i u mraku čekaju rekonstrukciju Narodnog muzeja.

Izvor: Politika B. Lijeskić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *