Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HOSEINIJEVA SUNCA: KAKO ŽENA VOLI I PATI

NOVI SAD – Nakon izuzetno pozitivno prihvaćenog romana „Lovac na zmajeve“, Haled Hoseini je čitalačku publiku ponovo osvojio novim naslovom „Hiljadu čudesnih sunaca“.

Nakon što je 100 nedelja bila na prvom mestu najprodavanijih knjiga u SAD, knjiga „Lovac na zmajeve“ ustupila je mesto novom romanu istog autora.

Istančanim stilom, realista i psiholog ljudske duše, Hoseini, kroz sudbinu glavne junakinje Marijam, ne prestaje da slika život, prenosi sajt „Hepi Novi Sad“.

Radnja se, kao i u prethodnom romanu, odvija u Avganistanu. Sa samo petanaest godina, porodica šalje Marijam u Kabul, sa namerom da je udaju.

Unutrašnji život žene

Mladoženja je tridestet godina stariji, ogorčen čovek teške naravi, po imenu Rašid. Sudbina se prihvata, ali i ponovo preživljava petnaest godina kasnije, kada, vrzinim kolom tradicije i običaja, u Marijamino otužno domaćinstvo, na isti način ulazi mlada Lejla.

Marijam je u potpunosti razume. Jedna u drugoj pronalaze smisao i značenje prijateljstva, kao i utehu od bezizlaznog položaja.

Istorija kroz srce pisana

Istorijsko-društveni kontekst u međuvremenu se menja, sazrevajući u preteću atmosferu koja znači borbu za prevlast, u kojoj ulice Kabula postaju nebezbedna mesta, prepuna oružja, mržnje i smrti.

Prijateljstvo i ljubav rađaju junaštvo, ali, nažalost, ništa nije besmrtno, ni spasonosno, u sirovim životnim uslovima.

Najčitaniji naslovi u svetu

Dragulj Medine, autorke Šeri Džons, i dalje najviše zaokuplja čitalačku publiku, dok se „Hiljadu čudesnih sunaca“, Haleda Hoseinija nalazi se na drugom mestu „Lovac na zmajeve“ zauzeo je treće, a „Seks i Grad“ od Kendas Bušnel četvrto mesto na listi najprodavanijih, prenosi isti sajt.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *