Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POLINJU „MATIĆEVI DANI“

Matićeva soba

Tradicionalna književna manifestacija „Matićevi dani“ počeće danas izložbom knjiga izdavačke kuće „Sagitarijus“ iz Niša, na trgu u centru Ćuprije.

U sredu, 9. septembra, u Moravskom parku biće otvorena izložba slika i skulptura Dragutina Aleksića, Dobrosava Milojevića, Marka Stevanovića i Radomira Useinovića – Kalea, uz nastup polaznika Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Dušan Skovran“.

U Narodnoj biblioteci, koja je smeštena u kući Matića, i koja nosi njegovo ime, biće upriličeno književno veče pod nazivom „Poziv na putovanje sa Dušanom Matićem“.

Pesme Matića i delove iz njegovih intervjua čitaće: Uroš Aleksić, Uroš Đurđević, Marija Miladinović, Nemanja Milutinović, Tamara Nikolić, Tijana Pavlović i Aleksandar Radivojević.

U okviru manifestacije, 10. septembra, u Muzičkoj školi „Dušan Skovran“ biće izvedena pozorišna predstava za decu „Pepeljuga“ u režiji Svetlane Radivojević i Snežane Milojković, i održaće se „Veče mediteransih pesama“ – Tijana Đuričić, prof. Zorka Milivojević, pijanista, iz Beograda.

U okiviru ove manifestacije 11. septembra biće održan okrugli sto pod naslovom „Prošlost dugo traje“, najavio je Organizacioni odbor te manifestacije.

Na toj tribini će, o životu i radu akademika Matića (1898-1980), koji je rođen u Ćupriji, govoriti više istaknutih književnika, sociologa, novinara, kulturologa, profesora književnog jezika iz Beograda i drugih krajeva Srbije.

Istog dana će biti uručena i književna nagrada „Matićev šal“ mladom pesniku do 30 godina, za najbolju prvu knjigu pesama objavljenu između dve manifestacije.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *