Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAJEČARSKA GITARIJADA KAO NEKADA

Jubilarna 45. Zaječarska gitarijada ponovo će demo rok bendovima iz svih bivših jugoslovenskih republika pružiti priliku da se proslave. Sa dve bine od 4. do 6. avgusta odjekivaće hitovi „Bajage i instruktora“, „Hladnog piva“, „Obojenog programa“…

Čuvena Zaječarska gitarijada, manifestacija tog formata sa najdužim stažom na svetu, od ove godine ponovo je otvorila vrata za demo izvođače sa celog prostora nekadašnje Jugoslavije.

Od 9. do 12. avgusta u Zaječaru, gradu sa titulom „najrokerskijeg“ na području nekadašnje Jugoslavije, održaće se nadaleko poznata Gitarijada koja je tokom prethodnih 45. izdanja bila odskočna daska mnogim bendovima.

Žiri u sastavu Dragiša Radulović, Branimir Lokner i Đorđe David od više od 170 prijavljenih demo bendova izdvojio je 117 sa validnim prijavama, od kojih je stručnom analizom odabrano 12 koji će imati priliku da se bore za prestiž i vredne nagrade.

„Posao nam nije bio nimalo lak. Iz godine u godinu kvalitet izvođača na ovdašnjim prostorima rapidno raste. Ipak, teškom mukom izdvojili smo dvadesetak, od kojih smo kasnije izabrali 12 najboljih. Siguran sam da će publika uživati u nastupima takmičara, koji ni u kom segmentu po kvalitetu ne zaostaju za većinom afirmisanih imena“, rekao je muzički urednik i promoter Gitarijade Dragiša Radulović.

„Black Division“ (Osijek), „Charna“ (Banja Luka), „Bas i stega“ (Beograd), „My Last Suicide“ (Banja Luka), „Rđa“ (Beograd), „Case Remnant“ (Zrenjanin-Beograd), „Black Joker“ ( Pirot), „Super Confusion“ (Kikinda), „Void Inn“ (Beograd), „Lates“ (Beograd), „V.I.S. Novi dan“ (Zaječar) i „NL8“ (Zaječar) su bendovi koji će nastupiti u takmičarskom delu Gitarijade.

Odabrani bendovi imaće priliku da od 23. do 30. jula učestvuju u Rok akademiji u Zaječaru koju organizuje Timočki omladinski centar.

Polaznici Akademije nizom radionica moći će da unaprede svoje znanje iz nekoliko oblasti važnih za funkcionisanje jednog benda.

Za sam rad i predavanja zadužene su organizacije sa rute „E761“, „Alter Art“ i „Academica“.

Program Gitarijade održaće se na dve pozornice: World Music Stage i Rock Stage.

Program planiran za World Music Stage biće otkriven u narednih nekoliko dana, a među izvođačima koji će nastupiti na Rok bini su „Bajaga i instruktori“, „Hladno pivo“, „Eyesburn“, „Obojeni program“ i „Let 3″.

Organizatori su najavili da će se na Rok pozornici pojaviti još jedno veliko ime rok scene, ali za sada nisu hteli da otkriju o kome je reč.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *